Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκατοντάδες πλούσιοι παγώνουν το σώμα και την περιουσία τους για μια δεύτερη ζωή

Εκατοντάδες πλούσιοι παγώνουν το σώμα και την περιουσία τους για μια δεύτερη ζωή

Περίπου 5.500 άτομα σχεδιάζουν να νικήσουν τον θάνατο και να επιστρέψουν στη ζωή. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν τα μέτρα τους για να μην χρειαστεί να ζήσουν τη δεύτερη ζωή τους φτωχοί.

«Η ιδέα της κρυοσυντήρησης έχει γίνει από εντελώς τρελή, απλά εκκεντρική», λέει στο Bloomberg ο Mark House, ένας δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα κληρονομιών. Ο House συνεργάζεται με  το Alcor Life Extension Foundation, το μεγαλύτερο κέντρο κρυογονικής στον κόσμο, που μετρά 1.400 μέλη και έχει «καταψύξει» ήδη 230 άτομα. «Τώρα που είναι εκκεντρικό, είναι κάπως της μόδας να ενδιαφέρεται κανείς για αυτό», προσθέτει ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, περίπου 5.500 άτομα σχεδιάζουν την κρυογονική συντήρησή τους. Ο House υπολογίζει ότι έχει δουλέψει με περίπου 100 από αυτά τα άτομα, καθώς δικηγόροι δημιουργούν trust funds που στοχεύουν να «παγώσουν» την περιουσία όσων επιλέγουν να παγώσουν τα σώματά τους.

Τα trusts αυτά στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι εάν κάποιος πράγματι επιστρέψει στη ζωή, ακόμα και μετά από εκατοντάδες χρόνια, δεν θα χρειαστεί να ζήσει φτωχός.

Ασφαλώς, δεν είναι μια εύκολη δουλειά, καθώς οι δικηγόροι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που συχνά δεν έχουν απάντηση:

Μπορεί το χρήμα να ζήσει για πάντα;

Είσαι νεκρός όταν το σώμα σου συντηρείται κρυογονικά;

Έχεις επιστρέψει όταν υπάρχει μόνο ο εγκέφαλός σου;

Και εάν έχεις επιστρέψει, είσαι το ίδιο άτομο;

Ο Steve LeBel, ένας 76χρονος συνταξιούχος από το Μίσιγκαν, ονειρεύεται να ακολουθήσει και αυτός το παράδειγμα των περίπου 500 ατόμων που έχουν ήδη καταψύξει το σώμα τους, ελπίζοντας κάποτε να επιστρέψουν στη ζωή. Ο LeBel αγαπά τη ζωή και δεν θα ήθελε το χρήμα να σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή δεύτερη ευκαιρία. Έτσι, πέρασε περίπου ένα χρόνο ψάχνοντας για ένα μοντέλο trust που θα μπορούσε να κρατήσει αιώνες. Από την περιουσία του, σκοπεύει να φυλάξει 100.000 δολάρια στο trust για την επιστροφή του, δίνοντας τα υπόλοιπα στην κόρη και στο ίδρυμα που έχει συστήσει.

«Πραγματικά θέλω να βρω μια λύση, διαφορετικά θα είμαι εκεί, ελπίζοντας να έχουν μείνει χρήματα, 200 χρόνια από σήμερα, για να πληρωθεί η διαδικασία της ανάστασης», λέει ο συνταξιούχος στο Bloomberg.

Οι δικηγόροι που κάνουν αυτή τη δουλειά συναντούν διάφορα προβλήματα, με πρώτο από όλα την ακύρωση του πιστοποιητικού θανάτου του πελάτη τους.

Βέβαια, όπως κάτι μπορεί να πάει στραβά με την «ανάσταση», το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το trust, αφού οι δικηγόροι του σήμερα αδυνατούν να γνωρίζουν τους κανόνες και τους νόμους που θα ισχύουν σε 1.000 χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη «φλερτάρουν» με την ιδέα της αθανασίας. Μεγιστάνες της τεχνολογίας όπως οι Jeff Bezos, Sam Altman, Larry Ellison και Larry Page έχουν υποσχεθεί να χρηματοδοτήσουν με εκατομμύρια δολάρια εταιρείες που προσπαθούν να νικήσουν τη γήρανση και τον θάνατο του ανθρώπου.

Αυτό τον μήνα, η Cradle Healthcare, με επικεφαλής το παιδί-θαύμα της βιοτεχνολογίας Laura Deming, μπήκε στην αγορά της κρυογονικής με 48 εκατ. δολάρια και την υπόσχεση να αναπτύξει την τεχνολογία της αναθέρμανσης που απαιτείται για την «ανάσταση» όσων έχουν καταψύξει τα σώματά τους. Η κίνηση βοήθησε να ενισχυθεί σημαντικά η αξιοπιστία της βιομηχανίας αυτής.

«Πιστεύω ότι η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να γιατρευτεί. Είναι μία ασθένεια. Η τεχνολογία δεν υπάρχει ακόμα, αλλά μπορώ να καλύψω αυτό το χρονικό χάσμα με την κρυογονική», λέει o Le Bel.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κρυονική: Στο εργαστήριο όπου η ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή κοστίζει 220.000 δολάρια

Οι δισεκατομμυριούχοι που κυνηγούν την αθανασία

Bank of America: Αυτές είναι οι 14 τεχνολογίες που θα αλλάξουν το μέλλον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News