Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 13:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Καθησυχαστικός ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης για τον πληθωρισμό υπηρεσιών

ΕΚΤ: Καθησυχαστικός ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης για τον πληθωρισμό υπηρεσιών

Η ΕΚΤ δεν πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό υπηρεσιών και τις αυξημένες μισθολογικές αυξήσεις, όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ Fabio Panetta.

«Οι ανησυχίες δεν είναι αδικαιολόγητες, αλλά πρέπει να τοποθετηθούν στη σωστή τους βάση, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών τείνουν να κινούνται διαφορετικά από εκείνες των αγαθών», δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. 

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της τραπεζικής ένωσης της χώρας στη Ρώμη, ο Panetta επανέλαβε ότι τα πρόσφατα στοιχεία και οι προοπτικές επιτρέπουν περαιτέρω σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού. «Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να προχωρήσει σταδιακά, συνοδεύοντας την επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο, εάν οι μακροοικονομικές τάσεις παραμείνουν σύμφωνες με τις προσδοκίες της ΕΚΤ«», είπε.

Παρότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στο 2,5%, ο δείκτης για τις υπηρεσίες παρέμεινε σταθερός στο 4,1%. Οι μετρήσεις αυτές κάνουν ορισμένους αξιωματούχους της ΕΚΤ επιφυλακτικούς ως προς την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μετά την πρώτη κίνηση νομισματικής χαλάρωσης τον περασμένο μήνα.

Η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ετήσια αύξηση των τιμών για τις υπηρεσίες δεν χρειάζεται να φτάσει το 2%, καθώς οι πιέσεις που ασκούν μπορούν να αντισταθμιστούν από άλλες συνιστώσες. Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερερμηνεύσει» αυτά τα στοιχεία.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των μισθών που παραμένουν υψηλές, ο Panetta δήλωσε ότι «η προσεκτική ανάλυση των στοιχείων μπορεί να μετριάσει τους φόβους». Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «οι προηγούμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων εξακολουθούν να συμπιέζουν τη ζήτηση, την παραγωγή και τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να το κάνουν και τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, ο αντίκτυπος του νομισματικού περιορισμού στις τιμές θα είναι ακόμη μεγαλύτερος το 2024 απ’ ό,τι το 2023, πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Θα δεχθεί κριτική στο Κογκρέσο για τα επιτόκια και τους τραπεζικούς κανόνες

EKT: Σε ετοιμότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News