Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η νέα ΥΠΟΙΚ υπόσχεται λύση του στεγαστικού και φιλοεπενδυτικές πολιτικές

Βρετανία: Η νέα ΥΠΟΙΚ υπόσχεται λύση του στεγαστικού και φιλοεπενδυτικές πολιτικές

Η νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας περιέγραψε τη Δευτέρα την πολιτική που θα ακολουθήσει για την αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με αιχμή την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

«Είχα επανειλημμένα επισημάνει ότι όποιος κέρδιζε τις γενικές εκλογές θα παραλάμβανε τις χειρότερες συνθήκες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που είδα τις τελευταίες 72 ώρες απλώς επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση», δήλωσε η νεοεκλεγείσα υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves στην πρώτη της σημαντική ομιλία ως υπουργού τη Δευτέρα. Πρόσθεσε δε ότι η μεγαλύττερη ανάγκη για μεταρρύθμιση υπάρχει στο χωροταξικό σύστημα.

Πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, η Reeves διορίστηκε ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας από τον νέο πρωθυπουργό και επικεφαλής των Εργατικών, Keir Starmer. Πριν από την πρώτη της ομιλία, υπεραμύνθηκε της οικονομικής ανάπτυξης ως κομματικής προτεραιότητας αλλά και ως «εθνικής αποστολής.

Η Reeves πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε μια αξιολόγηση σχετικά με την κατάσταση των βρετανικών δαπανών που κληρονόμησε από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές.

Ωστόσο, ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός υπό την ηγεσία της δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο και η ίδια ανέφερε σήμερα ότι θα αποκαλύψει το σαφές χρονοδιάγραμμα «εν ευθέτω χρόνω».

Χωροταξικό και στεγαστικό

Στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται το χωροταξικό και το στεγαστικό, όπως δήλωσε. «Πρώτον, θα μεταρρυθμίσουμε το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο με διαβούλευση για μια νέα προσέγγιση του συστήματος σχεδιασμού με επίκεντρο την ανάπτυξη πριν από το τέλος του μήνα. Επιπλέον, θα αποκαταστήσουμε τους υποχρεωτικούς στόχους για τη στέγαση. Και από σήμερα τερματίζουμε την παράλογη απαγόρευση νέων χερσαίων αιολικών [πάρκων] στην Αγγλία», δήλωσε.

Η οικοδόμηση κατοικιών έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης των Εργατικών, η οποία επιδιώκει να μειώσει τη γραφειοκρατία που έχει περιορίσει διαχρονικά την προσφορά κατοικιών. Συνολικά 212.570 νέες κατοικίες ολοκληρώθηκαν πέρυσι υπό τη συντηρητική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ το think tank Resolution Foundation διαπίστωσε στα τέλη Μαρτίου έλλειψη ποιότητας και ποσότητας στην αγορά κατοικίας παρά τις υψηλές τιμές.

Οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών ανέβηκαν την Παρασκευή εν μέσω προσδοκιών ότι η νίκη των Εργατικών θα δώσει νέα ώθηση στον κλάδο. Η παράταξη είχε υποσχεθεί προηγουμένως να κατασκευάσει 1,5 εκατομμύριο νέες κατοικίες (300.000 ετησίως), δηλώνοντας ότι δεν θα «φοβηθεί να κάνει πλήρη χρήση των εξουσιών παρέμβασης για την κατασκευή των σπιτιών, όπου χρειάζεται».

«Θα ξεκινήσει το χτίσιμο στη Βρετανία. Θα ξανακάνουμε τη βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί. Και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε τη Δευτέρα η Reeves.

Η Βρετανία τόπος για επιχειρήσεις

«Σε έναν αβέβαιο κόσμο, η Βρετανία είναι ένας τόπος για επιχειρήσεις», δεσμεύτηκε τη Δευτέρα η νέα ΥΠΟΙΚ. «Γνωρίζω ότι πολλές επιχειρήσεις αμφισβητούν τα τελευταία χρόνια εάν η Βρετανία εξακολουθεί να είναι ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις. Θέλω αυτό να αλλάξει, και με εμένα ως καγκελάριο, πιστεύω ότι θα αλλάξει», πρόσθεσε.

«Η υπ’ αριθμόν ένα αποστολή μας είναι να έχουμε την υψηλότερη διατηρήσιμη ανάπτυξη στην G7, με καλές θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Reeves στην ομιλία της.

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς η Βρετανία αναρρώνει από μια ρηχή ύφεση στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους και μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πανδημία και τις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αναζωπυρωμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το Λονδίνο παλεύει επίσης να ανακτήσει τη λάμψη του ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο με φόντο τις μειωμένες δημόσιες προσφορές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Στάρμερ: Θα βρει στήριγμα από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα;

Βρετανία: Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ

Berenberg Bank για Βρετανία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News