Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 13:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκληση Τρισέ για επικράτηση μετριοπαθών δυνάμεων – Δημοσιονομικός κίνδυνος

Εκκληση Τρισέ για επικράτηση μετριοπαθών δυνάμεων – Δημοσιονομικός κίνδυνος

Σε μια συσπείρωση των μετριοπαθών πολιτικών κομμάτων εναποθέτει τις ελπίδες του ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ώστε να συγκροτηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δαπάνες θα διατηρηθούν υπό έλεγχο.

Όπως δήλωσε ο Τρισέ σε podcast του Bloomberg, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέβαλε στο να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές η Γαλλία και οδήγησε σε μια «θεαματική» μείωση της ανεργίας, αλλά η δημοσιονομική του πολιτική έχει αφήσει στη χώρα λίγα περιθώρια ελιγμών για το μέλλον.

Ο πρώην κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης δήλωσε ότι ένας συνασπισμός μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων με κυβερνητική εμπειρία, από τους Σοσιαλιστές στα αριστερά έως τους Ρεπουμπλικάνους στα δεξιά, θα μπορούσε να επιβάλει δημοσιονομική σταθερότητα και να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων θα καθορίσουν τώρα εάν θα καταστεί εφικτή μία κυβέρνηση συνασπισμού που να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 289 έδρες, ή –εάν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί– μία κυβέρνηση μειοψηφίας που θα μπορέσει να επιβιώσει από μια πρόταση δυσπιστίας.

Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών έως ότου προκηρυχθούν νέες εκλογές το επόμενο έτος.

«Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα να προχωρήσει σε πρόσθετες μαζικές δαπάνες», δήλωσε ο Τρισέ και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε περιθώρια για ελιγμούς. Αυτή είναι η σαφής διάγνωσή μου».

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο -ο οποίος αποτελείται από τους σοσιαλιστές και το ακροαριστερό κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν- κέρδισε 182 έδρες, ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν 168 έδρες και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν ΛεΠέν 143 έδρες.

Με το αναπάντεχο αποτέλεσμα της κάλπης, η Γαλλία απέφυγε το «χάος» που θα προκαλούσε πιθανή επικράτηση με απόλυτη πλειοψηφία είτε του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είτε της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, λέει ο Τρισέ. Παρόλα αυτά, η Γαλλία δεν έχει συνηθίσει στα πολιτικά παζάρια που συνοδεύουν ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.

Το νομοθετικό σώμα της Γαλλίας είναι πλέον κατακερματισμένο σε τρεις ομάδες με διαφορετικές ατζέντες, αν και όλες υπόσχονται περαιτέρω δαπάνες. Το Ινστιτούτο Montaigne εκτιμά ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως. Τα σχέδια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού θα κόστιζαν περίπου 71 δισ. ευρώ, ενώ το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με πρόσθετες δαπάνες ύψους σχεδόν 21 δισ. ευρώ.

Ο Μακρόν θα περιμένει τη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης προτού λάβει περαιτέρω αποφάσεις για τον ορισμό του επόμενου πρωθυπουργού, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του Ελιζέ την Κυριακή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ποιος είναι και τι θέλει ο Jean-Luc Melenchon;

Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα – Ο κίνδυνος Μελανσόν και η επόμενη μέρα της οικονομίας

Γαλλία: Τι ξέρουμε για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News