Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Ποιος είναι και τι θέλει ο Jean-Luc Melenchon;

Γαλλία: Ποιος είναι και τι θέλει ο Jean-Luc Melenchon;

Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκαν τα πρώτα, αναπάντεχα exit poll, ο Jean-Luc Melenchon, πριν από τους υπόλοιπους ηγέτες της συμμαχίας του, εκμεταλλεύτηκε το δυναμικό κλίμα και συγκεντρώνοντας τους υποστηρικτές του ζήτησε να κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα. Επίσης, δήλωσε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) δεν θα στηρίξει «συνδυασμούς» και θα αρνηθεί τα παζάρια με άλλα κόμματα.

«Το NFP θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του….Τίποτα άλλο παρά μόνο το πρόγραμμά του. Όλο το πρόγραμμα», τόνισε ο Melenchon.

Η συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα France Unbowed του οποίου ηγείται ο Melenchon, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, έχει υποσχεθεί σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση του κατώτατου μισθού και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν μεγάλη σύγκρουση με την Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι οι προτάσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου απαιτούν σχεδόν 179 δισ. ευρώ σε επιπλέον κονδύλια κάθε χρόνο.

Η αριστερή συμμαχία πήρε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την αυτοδυναμία. Ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen, που την περασμένη εβδομάδα φαινόταν ότι θα νικήσει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του Emmanuel Macron ανέβηκε ελαφρώς, αποκτώντας 156 έδρες.

Η Γαλλίδα υπουργός Παιδείας έσπευσε να επισημαίνει ότι παρά τις αξιώσεις του Melenchon για το δικαίωμα του κόμματός του να κυβερνήσει, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει αρκετούς βουλευτές ώστε να ελέγχει την Εθνοσυνέλευση.

Γαλλία: Ποιος είναι και τι θέλει ο Jean-Luc Melenchon;-1
φωτ. AP

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα περιμένει να εδραιωθεί η νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, προτού πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Ωστόσο, οι αγορές είναι πιθανό να τρομάξουν «προκαταβολικά» με το ενδεχόμενο κυβέρνησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Melenchon ως πρωθυπουργού.

Ο 72χρονος φαν του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Hugo Chavez και του Κουβανού Fidel Castro επί χρόνια προκαλούσε ταραχή στις αγορές και τους επενδυτές κάθε φορά που πλησίαζε την εξουσία.

Γνωστός για τις παθιασμένες του ομιλίες, συχνά χωρίς υποβολείς ή σημειώσεις και χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό χιούμορ και θυμού, ο Melenchon συχνά γοητεύει το κοινό του με τα δεινά «των ακραίων αγορών που μετατρέπουν τα βάσανα, τη δυστυχία και την εγκατάλειψη σε χρυσό και χρήματα». Στο παρελθόν έχει αναφέρει ότι η Γαλλία είναι χώρα με τεράστιο πλούτο, που διανέμεται με κακό τρόπο.

Γαλλία: Ποιος είναι και τι θέλει ο Jean-Luc Melenchon;-2
φωτ. AP

Ο Melenchon, γιος υπαλλήλου ταχυδρομείου και δασκάλας, οι οποίοι ήταν απόγονοι Ισπανών και Ιταλών μεταναστών στην Αλγερία, γεννήθηκε στην Ταγγέρη, το σημερινό Μαρόκο, όταν ήταν διεθνής ζώνη.

Μετεγκαταστάθηκε στη Γαλλία στην ηλικία των 11 ετών, σπούδασε φιλοσοφία, έκανε διάφρες δουλειές, μεταξύ αυτών ως δημοσιογράφος και διορθωτής, ενώ ενεπλάκη στην τροτσκική πολιτική. Μπήκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1976 σε ηλικία 25 ετών και εξελέγη σε διάφορες εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές θέσεις.

Ο Melenchon ήταν αντιπρόεδρος της περιφέρειας Essonne, νότια του Παρισιού, από το 1998 έως το 2004, και διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας από το 2000 έως το 2002. Έφυγε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, υποστηρίζοντας ότι γίνεται πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Το 2016 ίδρυσε το France Unbowed και το 2022 υπέβαλε τρίτη φορά την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Τώρα, ο Melenchon έχει μία ακόμη ευκαιρία να αναλάβει θέση πολύ μεγάλη ευθύνης. Ακόμα κι αν η συμμαχία του δεν έχει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει, είναι πιθανό να ζητήσει νέες δεσμεύσεις για αύξηση δαπανών από τον Macron, ώστε να διαμορφώσει μια καινούργια κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα – Ο κίνδυνος Μελανσόν και η επόμενη μέρα της οικονομίας

Γαλλία: Τι ξέρουμε για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Mélenchon: Ο Macron να παραδεχθεί την ήττα – Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έτοιμο να κυβερνήσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News