Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 09:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Boeing: Δήλωσε ένοχη στην κατηγορία της απάτης – Η συμφωνία

Boeing: Δήλωσε ένοχη στην κατηγορία της απάτης – Η συμφωνία

Να δηλώσει ένοχη στην κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συμφώνησε η Boeing, αφότου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κατασκευαστής αεροπλάνων απέτυχε να συμμορφωθεί με τον διακανονισμό που είχε προκύψει έπειτα από τις δύο θανατηφόρες συντριβές αεροσκαφών 737 Max.

Σύμφωνα με την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, η Boeing αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 487,2 εκατομμυρίων δολαρίων, το μέγιστο που επιτρέπεται από τον νόμο, αν και το πραγματικό ποσό θα καθοριστεί από δικαστή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από τον δικαστή να πιστώσει στην Boeing το προηγούμενο πρόστιμο που πλήρωσε, κάτι που εάν εγκριθεί, θα μειώσει τη νέα ποινή στα 243,6 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία θα πρέπει να εφαρμόσει έναν μηχανισμό εποπτείας και θα κληθεί να δαπανήσει τουλάχιστον 455 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τα προγράμματα συμμόρφωσης και ασφάλειας τα επόμενα τρία χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Θα υπόκειται επίσης σε μία περίοδο αναστολής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του δικαστηρίου.

Η ομολογία ενοχής σηματοδοτεί ένα νέο χαμηλό στην ιστορία της εταιρείας που μετρά έναν αιώνα, αφότου οι δύο συντριβές αεροσκαφών 737 Max το 2018 και το 2019, που σκότωσαν 346 άτομα, προκάλεσαν χρόνια αναταραχής.

Μέσω της συμφωνίας, η Boeing αποφεύγει μια ποινική δίκη σε μια εποχή που τα οικονομικά της είναι σε κακή κατάσταση και η ηγεσία της βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η συμφωνία του 2021

Υπενθυμίζεται ότι ως μέρος της συμφωνίας του 2021, η Boeing είχε καταβάλει πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων και είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας σχετικά με ένα θολό σύστημα ελέγχου πτήσης που συνδέεται με τις συντριβές. Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους ασφάλειας. Σε αντάλλαγμα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να αποσύρει την ποινική κατηγορία κατά της εταιρείας μετά από τρία χρόνια.

Η συμφωνία αυτή επικρίθηκε σφοδρά από τις οικογένειες των θυμάτων των δυστυχημάτων.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της Boeing θα συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων, ικανοποιώντας ένα αίτημα που είχαν υποβάλει στο παρελθόν οι οικογένειες.

Πάντως, οι οικογένειες χαρακτηρίζουν τη νέα συμφωνία «ένα χτύπημα στο χέρι» για την Boeing, λέγοντας ότι δεν θα κάνει τίποτα για να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στην εταιρεία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πρόστιμο 25 δισ. ζητούν τα θύματα «του πιο θανατηφόρου επιχειρηματικού εγκλήματος στην ιστορία»

Η Boeing θα χρειαστεί χρόνια για την ανάκαμψη, προβλέπει ο πρόεδρος της Emirates

Boeing: Αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις για δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News