Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 07:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καθάρισα πολλές τουαλέτες» – Πώς διοικεί ο CEO που δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του

«Καθάρισα πολλές τουαλέτες» – Πώς διοικεί ο CEO που δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του

Ένας καλός ηγέτης δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του, συνηθίζει να λέει ο CEO της Nvidia, Jensen Huang.

Και ο ίδιος το έχει αποδείξει. Πολύ πριν να γίνει συνιδρυτής ενός γίγαντα των ημιαγωγών, που σήμερα αξίζει πάνω από 3,1 τρισ. δολάρια, ο Huang ήταν ένας έφηβος που εργαζόταν στο εστιατόριο Denny’s. Μάλιστα, ήταν σε ένα τραπέζι αυτού ακριβώς του εστιατορίου, όπου κάποτε άδειαζε τραπέζια, έπλενε πιάτα και καθάριζε τουαλέτες, που είχε την ιδέα για τη Nvidia, μαζί με τους συνεταίρους του.

Ο Huang διαθέτει πλέον  περιουσία που υπολογίζεται από το Forbes στα 108 δισ. δολάρια. Όμως ο ίδιος λέει ότι αυτό το ταπεινό ξεκίνημά του εξακολουθεί να διαμορφώνει τον τύπο του μάνατζερ που είναι σήμερα.

«Για μένα, καμία δουλειά δεν είναι κατώτερή μου, γιατί, θυμηθείτε, έπλενα πιάτα και καθάριζα τουαλέτες», είχε πει ο Huang σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Stanford Graduate School of Business, σημειώνει το CNBC.

«Εννοώ, καθάρισα πολλές τουαλέτες», πρόσθεσε, μιλώντας σε μια αίθουσα γεμάτη φοιτητές. «Έχω καθαρίσει περισσότερες τουαλέτες από ό,τι όλοι εσείς μαζί. Και μερικά από τα πράγματα που είδα, δεν πρόκειται να τα ξεχάσω».

Φυσικά, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να δουλεύεις σε ένα εστιατόριο ως έφηβος και να διευθύνεις μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο Huang λέει ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να προσεγγίσει τη δουλειά του σήμερα με παρόμοια προθυμία. Είναι διατεθειμένος να αναλάβει το οτιδήποτε, εάν πιστεύει ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους του να βελτιώσουν την εταιρεία, ανεξάρτητα από το αν αυτή η δουλειά θα μπορούσε να ανατεθεί σε κάποιον άλλο.

Ο Huang είναι γνωστός σαν ένα αφεντικό που ασχολείται ενεργά με τα πάντα, με ορισμένους υπαλλήλους να τον χαρακτηρίζουν «απαιτητικό» και «τελειομανή». Ζητά από υπαλλήλους να του στέλνουν email κάθε εβδομάδα με τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα πάνω στα οποία δουλεύουν, και μερικές φορές περπατά ανάμεσα στα γραφεία των εργαζομένων για να τους ρωτήσει πώς πάνε τα projects και να τους δώσει τις προτάσεις του.

Όποτε είναι δυνατόν, θέλει να δείχνει στους υπαλλήλους του το σκεπτικό του για μια πρόταση ή για μια λύση που προσφέρει. Αυτό βοηθά την εταιρεία μακροπρόθεσμα, αλλά δίνει και στον ίδιο μια ευκαιρία να μάθει νέα πράγματα, είπε στο κοινό στο Stanford.

Η στρατηγική του για την οργάνωση της ημέρας του είναι να προσπαθεί να ολοκληρώνει την πιο περίπλοκη δουλειά που έχει από νωρίς, ώστε αν κάποιος χρειάζεται κάτι από αυτόν μέσα στη μέρα, να μπορεί να του πει «έχω άφθονο χρόνο».

Και, ενώ πολλοί CEOs προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ατόμων που αναφέρονται απευθείας σε αυτούς, ο Huang προτιμά να έχει περίπου 50 άμεσους υφισταμένους. Αυτό που πιστεύει είναι ότι μια τέτοια  δομή βελτιώνει την απόδοση της Nvidia, επιτρέποντας στις πληροφορίες και τη στρατηγική να ρέουν πιο άμεσα μεταξύ του Huang και των άλλων στελεχών της εταιρείας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι έμαθε ο σημαντικότερος CEO του σήμερα από έναν κηπουρό

Γιατί ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής είπε σε φοιτητές «ελπίζω να υποφέρετε»

Μία απλή ιδέα: Πώς ένας 26χρονος μετέτρεψε 15.000 δολάρια σε 1 εκατ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News