Business & Finance Σάββατο 6/07/2024, 13:00 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tesla: Οι πωλήσεις της στοίχισαν 3,5 δισ. δολάρια στους short sellers

Tesla: Οι πωλήσεις της στοίχισαν 3,5 δισ. δολάρια στους short sellers

Οι καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις της Tesla αυτή την εβδομάδα ήταν «κακά νέα» για τους traders που έχουν ποντάρει στην πτώση μετοχής της γνωστής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων.

Με τη μετοχή να έχει επιδοθεί σε ράλι 17% στις δύο συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου, οι short sellers* εκτιμάται ότι έχασαν 3,5 δισ. δολάρια σε βάση mark-to-market, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν επώδυνοι για τους short sellers, όπως αναφέρει το CNBC, καθώς οι μετοχές της Tesla έχουν αναρριχηθεί κατά 73% από τον Απρίλιο όπου έπιασαν πάτο φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο τους για φέτος. Έχοντας ολοκληρώσει τις συναλλαγές της Τετάρτης στα 246,39 δολάρια, η μετοχή απέχει μόλις 2 δολάρια από το να διαγράψει τις απώλειές της από τις αρχές του έτους.

Τα στοιχήματα short αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 3,5% των μετοχών της Tesla σε ελεύθερη διασπορά, με σορτάρισμα σε 97 εκατομμύρια μετοχές και αξία 22,4 δισ. δολαρίων.

Πωλήσεις και «εκπτώσεις» από Tesla

Η Tesla ανακοίνωσε πωλήσεις 443.956 οχημάτων την Τρίτη, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών της Wall Street για 439.000. Παρά το γεγονός ότι ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία EV επλήγη από τις καθυστερήσεις που προκαλεί στον κλάδο της ναυτιλίας η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ αρνητικές επιπτώσεις είχε και η προσωρινή παύση λειτουργίας αρκετών εργοστασίων της εταιρείας.

Η συνολική της παραγωγή στο β’ τρίμηνο ανήλθε σε 410.831 οχήματα.

Με την αυτοκινητοβιομηχανία να βρίσκεται σε πτώση πωλήσεων, λόγω «γήρανσης» της γκάμας προϊόντων της και με ισχυρότερο ανταγωνισμό από ποτέ, η Tesla προωθεί εδώ και μήνες τις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων με έκπτωση, χαμηλά ή μηδενικά χρηματοδοτικά επιτόκια και άλλα προνόμια.

Για παράδειγμα, κατά το δεύτερο τρίμηνο η Tesla μείωσε τις τιμές της σε Γερμανία και Νορβηγία, ενώ έκανε προσφορές δανείων με μηδενικά επιτόκια στην Κίνα, ακόμα και για τα οικονομικά (entry-level) μοντέλα Model 3 και Model Y SUVs. Στις ΗΠΑ, η Tesla προσέφερε μια τριετή χρηματοδοτική συμφωνία με επιτόκιο 2% APR στους αγοραστές του rear-wheel drive Model 3. 

Παράλληλα, το νεότερο μοντέλο της Tesla, το ατσάλινο Cybertruck με το γωνιώδες σχήμα, ξεκίνησε με αργό ρυθμό και με προβλήματα ποιότητας που επέβαλαν τέσσερις εθελοντικές ανακλήσεις στις ΗΠΑ σε λιγότερο από ένα έτος.

Η έκθεση κερδών της Tesla αργότερα μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να δώσει μια σαφέστερη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Οι αναλυτές περιμένουν να δουν μείωση των εσόδων κατά 2,9% στα 24,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την LSEG, μετά από μείωση 9% το πρώτο τρίμηνο.

«Είναι προφανές ότι οι χρηματοδοτικές προσφορές τόσο για το Model Y όσο και για το Model 3 οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων, ωστόσο, όπως έχουμε δει και με άλλες σημαντικές μειώσεις τιμών και εκπτώσεις, η ζήτηση τραβιέται προς τα εμπρός και πρέπει να δημιουργηθεί νέα ζήτηση στο 3ο τρίμηνο και μετά, πράγμα που έχει αποδειχθεί δύσκολο τους τελευταίους 18 μήνες», έγραψε ο Ronald Jewsikow, αναλυτής της Guggenheim Partners, σε σημείωμα προς τους πελάτες του την περασμένη Τετάρτη. Έχει αξιολόγηση πώλησης για τη μετοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο ημέρες, πανηγύρισε… κάπως προκλητικά για τις ζημιές που υπέστησαν οι short sellers. Ένας από τους «πανηγυρισμούς» του αφορούσε την προσωπική επίθεση στον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει ιστορικό σορταρίσματος της μετοχής και διαμάχης με τον Μασκ.

«Μόλις η Tesla λύσει πλήρως την αυτονομία και το Optimus βρίσκεται σε παραγωγή μεγάλης κλίμακας, όποιος εξακολουθεί να κατέχει θέση short θα εξαλειφθεί. Ακόμη και ο Γκέιτς», έγραψε ο Μασκ σε ανάρτηση στο X.

Υπενθυμίζεται ότι το Optimus είναι το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο. Ο Μασκ έχει υποστηρίξει ότι αυτά τα ρομπότ θα μετατρέψουν μια μέρα την Tesla σε εταιρεία αξίας δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla είναι προς το παρόν κάτω από τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προκλήσεις στην «καρδιά» της εταιρείας

Εν τω μεταξύ, οι προκλήσεις της Tesla στον πυρήνα της, δηλαδή την αυτοκινητοβιομηχανία, παραμένουν.

Η εταιρεία εφαρμόζει τακτικά βελτιώσεις στο λογισμικό των οχημάτων της, με μια νέα αναβάθμιση να υπόσχεται την ενσωμάτωση των εφαρμογών YouTube, Amazon Music, καθώς και καιρού και ποιότητας αέρα στα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των οδηγών (infotainment). Ωστόσο, η Tesla δεν έχει παραδώσει ακόμα λογισμικό που δύναται να μετατρέψει τα υπάρχοντα αυτοκίνητά της σε αυτοκινούμενα οχήματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση των Axios-Harris, η εταιρεία αντιμετωπίζει επιδείνωση της εικόνας του brand της, η οποία οφείλεται -εν μέρει τουλάχιστον- στα «καραγκιοζιλίκια» και τις πολιτικές «εκτροπές» του Μασκ. Μια έρευνα των New York Times που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα ανέφερε επίσης ότι οι «πολωτικές δηλώσεις» και η «πολιτική δραστηριότητα» του CEO της Tesla απωθούν μερικούς «αριστερόστροφους» καταναλωτές.

 

Στα των πολιτικών «παρεκτροπών» του, ο Έλον Μασκ έχει αναφερθεί σε «κόκκινο κύμα» στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι συνομιλεί συχνά με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Έχει επίσης μοιραστεί, κάνει like και προωθήσει περιεχόμενο από ακροδεξιούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα Χ, η οποία, ως γνωστόν, πλέον του ανήκει. Από την άλλη, σύμφωνα με περσινή έρευνα των Pew Research και Gallup, οι υποστηρικτές των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν την τάση να κλίνουν… αριστερότερα του πολιτικού φάσματος, ειδικά στις ΗΠΑ όπου η προτίμηση στα ηλεκτρικά οχήματα συνδέεται συχνά με περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες.

*Ο όρος “short seller” αναφέρεται σε επενδυτές που ασχολούνται με το “short selling”, δηλαδή πωλούν χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως μετοχές ή ομόλογα, τα οποία δεν κατέχουν ακόμα. Στη διαδικασία του short selling, ο επενδυτής δανείζεται αυτά τα εργαλεία από μια χρηματοπιστωτική οντότητα και τα πουλάει στην αγορά, ελπίζοντας ότι η τιμή τους θα πέσει στο μέλλον. Στη συνέχεια, αγοράζει τα εργαλεία πίσω από την αγορά σε χαμηλότερη τιμή για να τα επιστρέψει στον δανειστή του, κερδίζοντας από τη διαφορά στην τιμή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News