Business & Finance Κυριακή 7/07/2024, 12:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερος γύρος εκλογών στη Γαλλία: Τα σενάρια για την οικονομία

Δεύτερος γύρος εκλογών στη Γαλλία: Τα σενάρια για την οικονομία

Ξαναστήνονται οι κάλπες στη Γαλλία για τον δεύτερο και τελευταίο γύρο των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα σχηματίσουν την Εθνοσυνέλευση της χώρας. Συνολικά υπάρχουν 577 έδρες και η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται στις 289· αυτή τη φορά, η ψήφος των Γάλλων είναι κρίσιμης σημασίας για το νομοθετικό και το οικονομικό τοπίο στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την περασμένη Κυριακή έχουν μεσολαβήσει πολλά. Όπως ήταν ήδη αναμενόμενο, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, συνεργάστηκε με την Αριστερά, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν τουλάχιστον 200 υποψήφιοι από τα ψηφοδέλτια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς.

Προβλέψεις βάσει πέντε πρόσφατων δημοσκοπήσεων καταλήγουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen και οι σύμμαχοι του κόμματος θα διασφαλίσουν μεταξύ 190 και 250 εδρών, λιγότερες από τις απαιτούμενες για την αυτοδυναμία, που χρειάζεται για την ομαλή λήψη αποφάσεων. Η Le Pen σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου: «Εάν κανείς δεν πάρει απόλυτη πλειοψηφία, και είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε αυτή τη δυνατότητα, δεν θα περνά κανένα νομοσχέδιο».

To αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) αναμένεται να πάρει μεταξύ 140 και 200 εδρών, ενώ η Αναγέννηση του Macron εκτιμάται πως θα διασφαλίσει μεταξύ 95 και 162 εδρών.

Πώς θα επηρεάσουν οι εκλογές τη Γαλλία

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα επηρεάσουν σημαντικά τις οικονομικές πολιτικές της Γαλλίας και τις προοπτικές της αγοράς, σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους. «Η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας θα περιόριζε πολύ το κόμμα από την εφαρμογή των ριζοσπαστικών στόχων πολιτικής», σύμφωνα με σημείωμα του Bill Diviney, επικεφαλής οικονομολόγου της ABN Amro και της αναλύτριας Sonia Renoult.

Ακόμα και αν ο Εθνικός Συναγερμός αποκτήσει αυτοδυναμία, η ABN Amro πιστεύει ότι η δυναμική της αγοράς και οι κανονισμοί της Ε.Ε. είναι πιθανό να αποτρέψουν το χείριστο σενάριο. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική απόκλιση σε σύγκριση με την τρέχουσα κυβέρνηση. 

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά περίπου 5 μονάδες στις 75 μονάδες βάσης, αλλά η ABN Amro εκτιμά ότι θα διευρυνθεί εκ νέου τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον Alexandre Stott, αναλυτή στην Goldman Sachs, η άμεση προσοχή της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν είναι, θα στραφεί προς τον προϋπολογισμό του 2024. Μία κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική απόκλιση από τις τρέχουσες προβλέψεις. Αν όμως ο Εθνικός Συναγερμός αποκτήσει αυτοδυναμία, τότε αναμένεται να εφαρμόσει γρήγορα μια μείωση στον ΦΠΑ της ενέργειας, η οποία θα κοστίσει περίπου 0,4% του ΑΕΠ τον χρόνο, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια ταμεία.

«Με απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποκτήσει δυνατότητα εφαρμογής κάποιων από τις κοστοβόρες προτάσεις του κόμματος, όπως την ανάκληση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του 2023», σημείωσε ο Stott.

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας μπορεί να αυξηθεί πάνω από το 115% του ΑΕΠ μέχρι το 2026, εάν η ακροδεξιά αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον Stott, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική μετά το 2026, καθώς ένα πολιτικό αδιέξοδο και μια κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία μπορεί να οδηγήσουν σε νέες εκλογές και καινούργιο κόμμα εξουσίας το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Επιπλέον, η προοπτική των προεδρικών εκλογών του 2027 μπορεί να περιορίσουν τα κίνητρα της κυβέρνησης να κάνει ουσιώδη βήματα στη δημοσιονομική πολιτική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκλογές ενδέχεται να επηρεάσουν και τον πληθωρισμό στη χώρα. Ενδεικτικά, η πρόταση του Εθνικού Συναγερμού για μείωση κατά 14,5% του ΦΠΑ στην ενέργεια -η οποία αποτελεί το 10% του καλαθιού στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή- θα μπορούσε να μειώσει προσωρινά τον πληθωρισμό στη Γαλλία έως και 1,4%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

Scope: Όλα τα σενάρια για τις εκλογές απειλούν την αξιολόγηση της Γαλλίας

Εκλογές στη Γαλλία: Ένα χρόνο αδιεξόδου και ακυβερνησίας βλέπει η Eurasia Group

Γαλλικές εκλογές: Πρώτη η Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο – Τι δείχνει το exit poll

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News