Business & Finance Πέμπτη 4/07/2024, 17:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Υψηλές πτήσεις για τις τράπεζες των PIIGS

Financial Times: Υψηλές πτήσεις για τις τράπεζες των PIIGS

Στο ραντάρ των επενδυτών έχουν επιστρέψει οι τράπεζες της περιφέρειας, οι οποίες πριν από μία δεκαετία ήταν το μαύρο πρόβατο, αναφέρεται στη στήλη Lex των Financial Times.

Το σημερινό δημοσίευμα υπενθυμίζει το μαζικό «χάος» που επικρατούσε πριν μερικά χρόνια στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, τα λεγόμενα PIIGS, λόγω του υψηλού χρέους και των κόκκινων δανείων που επιβάρυναν το τραπεζικό σύστημα και διακύβευαν το μέλλον του ευρώ.

Έπειτα από μία σκληρή διαδικασία πολλών ετών, η κατάσταση ανατράπηκε. Τουλάχιστον στον τραπεζικό τομέα, οι χώρες της περιφέρειας μπορεί να βρίσκονται πλέον σε καλύτερη κατάσταση από τις τράπεζες του πυρήνα, τονίζει η στήλη Lex. 

Ως αποτέλεσμα της χαμηλής ακόμη κεφαλαιοποίησής τους, της υψηλότερης ανάπτυξης και της μεγαλύτερης ευαισθησίας στα επιτόκια δανεισμού, οι τράπεζες της περιφέρειας έχουν προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Επίσης, χάρη στους ίδιους παράγοντες έχουν υπεραποδόσει έναντι των τραπεζών του πυρήνα. Ειδικότερα, τα συνολικά κέρδη του τραπεζικού τομέα και στις πέντε χώρες είναι τουλάχιστον 100% από το 2022. Συγκριτικά, στις τράπεζες της Ευρωζώνης τα κέρδη ανέρχονται στο 60%.

Βέβαια, σημειώνουν οι Financial Times, οι τράπεζες της περιφέρειας τείνουν να υπεραποδίδουν όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού, διότι έχουν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια. Επίσης, οι τράπεζες της περιφέρειας μετακύλισαν τα ανεβασμένα επιτόκια στους αποταμιευτές πιο σταδιακά, ενισχύοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους. 

Ωστόσο, οι επιτυχίες αυτές δεν έχουν φανεί ιδιαίτερα στην κεφαλαιοποίησή τους. Οι τιμές των μετοχών των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν μεν ανέβει, αλλά η άνοδος αυτή δεν είναι αντίστοιχη της αναπτυξιακής τους δυναμικής. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, όσο τα επιτόκια δανεισμού αρχίζουν να πέφτουν, τα κέρδη των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν. Παράλληλα, όμως, οι τράπεζες της περιφέρειας μπορεί να έχουν φτάσει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο για να στηριχθούν μόνες τους.

Η κρατική στήριξη συνέβαλε στον περιορισμό των απωλειών από τα δάνεια στην Ευρώπη το 2020. Το τοπίο αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει ταχύτερα στη Βόρεια Ευρώπη, εν μέσω ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης, υψηλότερων επιπέδων ιδιωτικού χρέους και τριγμών στην αγορά των ακινήτων.

Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για να δει κανείς τα πράγματα αλλιώς, τονίζουν οι FT: ακόμη και όσο τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν, οι τράπεζες χαμηλής αξιολόγησης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια μπορεί να να συνεχίσουν τις υψηλές πτήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Ευάλωτες οι τράπεζες της ΕΕ στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Καλύτεροι του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι βασικότεροι δείκτες απόδοσης των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας

Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News