Lane (EKT): Τι μας προβληματίζει με τον πληθωρισμό – Τι μας καθησυχάζει
Η ΕΚΤ δεν έχει πειστεί εντελώς ότι οι πιέσεις των τιμών στην Ευρωζώνη αποκλιμακώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane.
«Αυτό που μπορούμε κυρίως να επηρεάσουμε είναι ο εσωτερικός πληθωρισμός», δήλωσε ο Lane, αναφερόμενος σε μια μέτρηση πληθωρισμού που αθροίζει στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή με σχετικά χαμηλή ένταση εισαγωγών. Όπως εξήγησε σε διάλεξή του στη Νάπολη της Ιταλίας, αυτό συμβαίνει διότι «η δυνατότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές εξαρτάται από τις νομισματικές συνθήκες».
«Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Ο εσωτερικός πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στο αποκορύφωμά του πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4%», επισήμανε.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Christine Lagarde, ότι μάλλον είναι πολύ νωρίς για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, καθώς χρειάζονται περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία επιστροφής στο 2%. Οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών διατηρούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα το κόστος των υπηρεσιών, γεγονός που διατηρεί τους κεντρικούς τραπεζίτες σε επαγρύπνηση.
Εξάλλου, ο Lane είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θα δώσουν απαντήσεις στα παρατεταμένα ερωτήματα της ΕΚΤ σχετικά με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές. Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του μήνα θα επικεντρωθεί «στην πλευρά της οικονομίας», όπως είπε.
Στη Νάπολη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αύξηση των μισθών θα ομαλοποιηθεί το 2025, επικαλούμενος σχετικές έρευνες μεταξύ επιχειρήσεων και οικονομικές προβολές.
«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο έτος υψηλών μισθών», δήλωσε ο Λέιν. «Οι αυξήσεις των μισθών φαίνονται ότι θα κυμαίνονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Γ. Στουρνάρας: Ενισχύονται τα επιχειρήματα για άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος
Lagarde: Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό παραμένει – Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο
ΕΚΤ: Ετοιμη για αλλαγή στρατηγικής – Τα πεδία υπό αναθεώρηση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News