Business & Finance Πέμπτη 4/07/2024, 09:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ενισχύονται τα επιχειρήματα για άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος

Γ. Στουρνάρας: Ενισχύονται τα επιχειρήματα για άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη ενισχύουν τα επιχειρήματα υπέρ του να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων φέτος, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν λίγο τα επιχειρήματα για περαιτέρω μειώσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη και αν έχουμε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος».

Ο πληθωρισμός στην  Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,5% από 2,6% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε στο διπλάσιο του στόχου του 2%.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερ-ερμηνεύει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες.  «Ναι, είναι πάνω από το 2% — αλλά τα μεταποιητικά προϊόντα είναι κάτω από 2%» είπε από τη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Και αν αφαιρέσουμε το base effect, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό».

Άλλωστε, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, είπε αυτή την εβδομάδα ότι ο δείκτης πληθωρισμού των υπηρεσιών δεν χρειάζεται να φτάσει στο 2%, καθώς οι αυξημένες τιμές μπορεί να αντισταθμιστούν από άλλα στοιχεία.

Μιλώντας για την αναταραχή στη Γαλλία, ο Στουρνάρας είπε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο δημοσιονομικό λάθος του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. «Γιατί να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Εάν δεν τηρούν τους κανόνες, αυτό προκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω».

Όπως και άλλοι τραπεζίτες, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι δεν έχει δει τίποτα που να δικαιολογεί την χρήση του TPI της ΕΚΤ, δηλαδή του εργαλείου που έχει σχεδιαστεί  για να ηρεμεί τις αγορές σε περίπτωση αδικαιολόγητων και άτακτων διακυμάνσεων.

 «Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αγορές έχουν έναν ρόλο να παίξουν, έναν πειθαρχικό ρόλο, και δεν θα καταστρέψουμε αυτόν τον ρόλο», είπε ο Στουρνάρας. «Ακόμα κι αν έπρεπε να ενεργοποιήσουμε το TPI οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, σίγουρα θα τηρούσαμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες – δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Lagarde: Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό παραμένει – Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο

ΕΚΤ: Ετοιμη για αλλαγή στρατηγικής – Τα πεδία υπό αναθεώρηση

Schnabel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια αν δεν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News