Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 21:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάρμερ: Η Βρετανία δεν θα ενταχθεί ξανά στην ΕΕ

Στάρμερ: Η Βρετανία δεν θα ενταχθεί ξανά στην ΕΕ

O ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει πως η Βρετανία θα επιστρέψει στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ στη διάρκεια της θητείας του, καθώς προσπαθεί να αποφύγει να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για το Brexit την παραμονή των εκλογών στη Βρετανία, όπου το κόμμα του αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικό προβάδισμα. 

«Όχι, δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό”, είπε ο Στάρμερ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Νότια Ουαλία, εάν βλέπει κάποιες συνθήκες που η Βρετανία θα μπορούσε να επιστρέψει στο εμπορικό καθεστώς της ΕΕ μετά το τέλος της θητείας του. 

Τα σχόλιά του συμπίπτουν με τη σιωπή γύρω από το Brexit καθ΄όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του. Οι Εργατικοί φοβούνται μήπως τυχόν οι συζητήσεις υπέρ του Brexit αποξενώσουν τους ψηφοφόρους αυτούς που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα στις εκλογές του 2019. Ο Στάρμερ ήταν στο στρατόπεδο του Remain στο δημοψήφισμα του 2016.

Ο Στάρμερ έχει περιορίσει τις φιλοδοξίες του για χαλάρωση των εμπορικών τριβών μετά το Brexit, για τόνωση της συνεργασίας και για να καταστήσει πιο εύκολο για τους Βρετανούς να εργάζονται στην ΕΕ. 

«Έχω καταστήσει σαφές τις θέσεις μας για επανένταξη στην ΕΕ, την ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση ή στην επιστροφή στην ελεύθερη κίνηση υπηρεσιών και αγαθών», τόνισε. 

Είναι η πρώτη φορά που ο Στάρμερ αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο επιστροφής στα εμπορικά καθεστώτα της ΕΕ πέρα ​​από τη νέα πενταετή κοινοβουλευτική του περίοδο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι στρατηγοί αναλυτές του Εργατικού Κόμματος παραδέχθηκαν κατ΄ιδίαν στο Bloomberg ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την τόνωση της οικονομίας, μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κερδίσουν τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία, δίνοντας τέλος στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών. Ο Στάρμερ ωστόσο θα κληρονομήσει γρήγορα μια σειρά από διαφαινόμενες κρίσεις που η διοίκηση των Τόρις του Ρίσι Σούνακ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει.

Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι το δίκτυο των φυλακών, το οποίο είναι σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα. Οι δαπάνες των Συντηρητικών πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους συνεπάγονται ουσιαστικές περικοπές σε πραγματικούς όρους σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών και των δικαστηρίων, που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των ετών λιτότητας μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ενώ οι Εργατικοί έχουν ορκιστεί να επεκτείνουν τις φυλακές για να φιλοξενήσουν 20.000 περισσότερους κρατούμενους, χαλαρώνοντας τους κανόνες σχεδιασμού και ενισχύοντας τις προσπάθειες σύνδεσης των παραβατών με την εκπαίδευση και θέσεις εργασίας, ο Στάρμερ είπε ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα είναι σε θέση να «χτίσει μια φυλακή μέσα σε 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News