Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Φρέναραν οι προσλήψεις και η αύξηση μισθών τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Φρέναραν οι προσλήψεις και η αύξηση μισθών τον Ιούνιο

Οι αμερικανικές εταιρείες προσέλαβαν νέους εργαζόμενους με πιο συγκρατημένο ρυθμό τον Ιούνιο, ενώ οι αυξήσεις των μισθών μετριάστηκαν, επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις χαλάρωσης της ζήτησης εργατικού δυναμικού.

Οι μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 150.000 τον περασμένο μήνα με τις περισσότερες προσλήψεις να εστιάζονται στους τομείς της αναψυχής και της φιλοξενίας, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο ADP. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για αύξηση 165.000.

«Η αύξηση της απασχόλησης ήταν σταθερή, αλλά όχι ευρείας κλίμακας», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Αν δεν υπήρχε η ανάκαμψη των προσλήψεων στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας, ο Ιούνιος θα ήταν ένας πτωτικός μήνας», πρόσθεσε.

Η έκθεση της ADP έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας σταδιακά ψυχραίνεται, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 4% τον Μάιο, το υψηλότερο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας έχει επίσης αυξηθεί, γεγονός που δείχνει ότι οι άνεργοι Αμερικανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν δουλειά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι υπάρχει μια «ουσιαστική» κίνηση προς την κατεύθυνση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργαζομένων.

Παράλληλα, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε για τρίτο μήνα τον Ιούνιο για τους εργαζόμενους που άλλαξαν δουλειά στο 7,7% από ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab. Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στη δουλειά τους είδαν ετήσια αύξηση 4,9%, τη μικρότερη από τα μέσα του 2021. 

Επίσης, αύξηση καταγράφηκε στα επιδόματα ανεργίας. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ 238.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας έναντι των 233.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρότερη αύξηση στις 235.000.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στη μηνιαία έκθεση για την αγορά εργασίας που θα παρουσιασθεί την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση κατά 190.000 στις μη γεωργικές μισθοδοσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. 

Η ADP βασίζει τα συμπεράσματά της σε στοιχεία μισθοδοσίας που καλύπτουν περισσότερους από 25 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός – Στο 2,6% ο PCE

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News