Business & Finance Πέμπτη 4/07/2024, 07:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει το «παραθυράκι» για τα πακέτα από Shein και Temu στην Ευρώπη;

Κλείνει το «παραθυράκι» για τα πακέτα από Shein και Temu στην Ευρώπη;

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται οι διαδικτυακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός ΕΕ, αναφορικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές φθηνών προϊόντων.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το bloomberg, στοχεύει κυρίως στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Temu, AliExpress και Shein.

Επί του παρόντος στην ΕΕ ισχύει το αφορολόγητο όριο 150 ευρώ για τις διαδικτυακές αγορές, για μικρά δώρα ή προσωπικά πακέτα, αλλά αυτό έχει επιτρέψει την αύξηση των εισαγωγών μικρής αξίας από τις εν λόγω πλατφόρμες.

Η πρόταση θα έχει στόχο να ανακόψει αυτή τη ροή και θα ισχύει για όλες τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός ΕΕ. 

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη δυναμική του προστατευτισμού κατά των κινεζικών εταιρειών, καθώς τα φθηνότερα προϊόντα τους απειλούν τους τοπικούς παραγωγούς. Αυτόν τον μήνα, η ΕΕ θα εισαγάγει προσωρινούς δασμούς έως και 38% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. 

Στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παρόμοια απαλλαγή από τους δασμούς για τα χαμηλής αξίας προσωπικά πακέτα, διάφορα νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον του Κογκρέσου που θα καταργήσουν ή θα μειώσουν αυτό που είναι γνωστό ως όριο «de minimis».

Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση μεταξύ των καταναλωτών για τα φθηνά προϊόντα που πωλούνται από πλατφόρμες όπως η Temu της PDD Holdings και αυτές που διαχειρίζεται η Alibaba. 

Η άνοδος της Shein έχει αφαιρέσει μερίδιο αγοράς από ευρωπαϊκά καταστήματα λιανικής πώλησης ενδυμάτων, όπως η Hennes & Mauritz AB και η Zara της Inditex, ενώ η Amazon σχεδιάζει να ξεκινήσει το δικό της διαδικτυακό κατάστημα χαμηλού κόστους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News