Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 12:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η πτώση του πληθωρισμού

Τουρκία: Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η πτώση του πληθωρισμού

Σαφή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και 8 μήνες, υποχωρώντας περισσότερο από τις εκτιμήσεις σε σχέση με την κορύφωση του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο γενικός δείκτης πληθωρισμού σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 71,6% τον Ιούνιο από 75,5% τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 72,6%. Σε μηνιαία βάση, τη μέτρηση που προτιμά η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ αναμενόταν να τρέξει με 2,2%.

Η Τουρκία φαίνεται να γυρίζει σελίδα μετά από δύο χρόνια έντονων πιέσεων του κόστους ζωής. Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση αυτή θα σημάνει την έναρξη ενός κύκλου γρήγορου αποπληθωρισμού ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης που έχει ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο. 

Τουρκία: Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η πτώση του πληθωρισμού-1

Η πορεία αποπληθωρισμού βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επενδυτών, ενώ η μελλοντική πορεία του πληθωρισμού θα καθορίσει επίσης πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική σε περιοριστικά επίπεδα «μέχρι να σημειωθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού», όπως επισημαίνουν.

Ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί στο «50% ή και ελαφρώς χαμηλότερα» τον Αύγουστο, δήλωσε ο Tufan Comert, διευθυντής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών της BBVA στο Λονδίνο. «Μετά από αυτό, η πτώση του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί, καθώς το ευνοϊκό αποτέλεσμα της βάσης αρχίζει να διαλύεται, αλλά η επίδραση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, και ως εκ τούτου η ψύξη στην οικονομία, θα γίνει πιο αποτελεσματική», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στρέφεται στην ΑΙ για να πατάξει τη φοροδιαφυγή

Η Τουρκία εκτός της γκρίζας λίστας για το ξέπλυμα χρήματος

Τουρκία: Πάνω από 75% ο πληθωρισμός – Εφτασε στην κορύφωση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News