Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος της Societe Generale κατά του Lindner για τον ρόλο της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Societe Generale κατά του Lindner για τον ρόλο της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Societe Generale SA, Lorenzo Bini Smaghi, δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεπέρασε τα όρια την περασμένη εβδομάδα, καθώς φάνηκε να υπονομεύει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

«Νομίζω ότι είναι αρκετά σοκαριστικό», δήλωσε ο Bini Smaghi, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τρίτη. «Είναι κανόνας ότι οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση πίεσης στην ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Ο Christian Lindner είχε χαρακτηρίσει παράνομη ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων εάν επεκτεινόταν το ξεπούλημα στα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει εκλογές αναστάτωσε τους επενδυτές ομολόγων, οι οποίοι απαίτησαν ένα μεγαλύτερο ασφάλιστρο απόδοσης έναντι του γερμανικού χρέους φέροντας μνήμες της προς δεκαετιας κρίσης.

«Η ΕΚΤ έχει τα δικά της εργαλεία», δήλωσε ο Bini Smaghi στο Bloomberg. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτά τα εργαλεία», πρόσθεσε. 
Ο Lindner είχε πει ότι «μια ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ θα προκαλούσε ορισμένα οικονομικά και συνταγματικά ζητήματα».

Πάντως, ο πρόεδρος της Societe Generale δήλωσε ότι δεν είναι ανήσυχος με την αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ αναγνώρισε ότι η εκλογή κυβερνήσεων που επικεντρώνονται περισσότερο σε εσωτερικά ζητήματα παρά σε ευρωπαϊκά θέματα θα καταστήσει πιο δύσκολη τη δημιουργία στενότερων δεσμών για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τον τραπεζικό τομέα, την ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Bini Smaghi επισήμανε ότι προηγούμενες προσπάθειες αμφισβήτησης των πολιτικών της ΕΚΤ απέτυχαν στα γερμανικά δικαστήρια και ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολλά πιεστικά ζητήματα. «Αν μπορώ να δώσω κάποια συμβουλή στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σκεφτείτε τα δικά σας προβλήματα, έχετε αρκετά νομίζω στη Γερμανία», είπε.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Αντιδρούν στην έρευνα της ΕΚΤ για την μοχλευμένη χρηματοδότηση

Έχασε την πρωτιά η Γαλλία – Δεν είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News