Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό παραμένει – Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο

Lagarde: Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό παραμένει – Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία ότι η πληθωριστική απειλή έχει περάσει, δήλωσε η πρόεδρός της, Christine Lagarde, ενισχύοντας τις υποψίες ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν ένα διάλειμμα από τις μειώσεις των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Με την αγορά εργασίας της Ευρωζώνης να είναι ισχυρή, η ΕΚΤ έχει χρόνο να αξιολογήσει τις εισερχόμενες πληροφορίες, δήλωσε η Lagarde στη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου βρίσκεται για το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, είπε ότι τα στοιχεία Ιουνίου του πληθωρισμού δεν θα είναι αρκετά για να αξιολογηθούν πλήρως οι τιμές των υπηρεσιών.

«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αρκετές αβεβαιότητες σχετικά με τον μελλοντικό πληθωρισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά το πώς θα εξελιχθεί η σχέση κερδών, μισθών και παραγωγικότητας και εάν η οικονομία θα πληγεί από νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς», είπε η Lagarde. «Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία για να είμαστε σίγουροι ότι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό πάνω από τον στόχο έχουν περάσει».

Τα σχόλια αυτά δείχνουν προτίμηση για τη διατήρηση του κόστους δανεισμού αμετάβλητου κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτό τον μήνα.

Από την αρχική μείωση των επιτοκίων, που έγινε τον Ιούνιο, οι επενδυτές παρακολουθούν τη Lagarde για ενδείξεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις και εάν το πολιτικό δράμα στην πατρίδα της θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική με οποιονδήποτε τρόπο.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές να μην μειώσουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα, για να αποφευχθεί η εκ νέου έξαρση του πληθωρισμού.

Η Lagarde συμφωνεί.  «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει», είπε. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Ετοιμη για αλλαγή στρατηγικής – Τα πεδία υπό αναθεώρηση

Schnabel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια αν δεν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός

Τι σημαίνει η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής ΕΚΤ και Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News