Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 15:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Τράβηξε φρένο ο πληθωρισμός στο 2,5% τον Ιούνιο

Γερμανία: Τράβηξε φρένο ο πληθωρισμός στο 2,5% τον Ιούνιο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε μετά από δύο μήνες αύξησης αύξησης, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας έδειξε σημάδια κόπωσης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιούνιο – από 2,8% τον Μάιο και σε συμφωνία με έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών. Το ενεργειακό κόστος συνέχισε να μειώνεται, ενώ τα αγαθά υποχώρησαν και οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,9%.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού έδειξαν τα στοιχεία και από τη Γαλλία και την Ισπανία. Η μέτρηση για την ευρωζώνη των 20 χωρών θα ανακοινωθεί την Τρίτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν επιβράδυνση στο 2,5% από 2,6%.

Ο Joachim Nagel, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού, επισημαίνοντας ότι οι υποκείμενες πιέσεις παραμένουν «πολύ επίμονες». 

Σε ομιλία του σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, επισήμανε τις υποτονικές οικονομικές προοπτικές της χώρας του και απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να θέσουν τις βάσεις για ισχυρότερη δυναμική.

«Παρόλο που υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας και η γερμανική οικονομία ανακτά σιγά-σιγά τα βήματά της, σε πολλές διεθνείς συγκρίσεις η Γερμανία υστερεί πολύ όσον αφορά την ανάπτυξη – και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται ακόμη και στον πάτο της βαθμολογίας», είπε.

Πάνω απ’ όλα, πρόσθεσε, χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις για να κυριαρχήσει η πράσινη μετάβαση και να αξιοποιηθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια έκρηξη δαπανών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός – Στο 2,6% ο PCE

Schnabel (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια αν δεν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News