Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 09:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξήθηκαν ξανά οι τιμές των κατοικιών τον Ιούνιο

Ηνωμένο Βασίλειο: Αυξήθηκαν ξανά οι τιμές των κατοικιών τον Ιούνιο

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η αγορά σταθεροποιείται μετά την πτώση του περασμένου έτους.

Η Nationwide Building Society κατέγραψε αύξηση τιμών 0,2% τον Ιούνιο μετά από άνοδο 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι τιμές θα παρέμεναν σταθερές.

Οι τιμές είναι τώρα 1,5% υψηλότερες από ένα χρόνο πριν, με τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών να συμβάλλουν στις ανησυχίες σχετικά το πόσο προσιτή είναι η αγορά σπιτιού για όσους χρειάζονται στεγαστικό δάνειο.

Η Nationwide είπε ότι παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των αγοραστών με μετρητά στην αγορά.

Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των συναλλαγών στις κατοικίες έχει μειωθεί περίπου 15% από τα επίπεδα του 2019, πριν από την πανδημία. Οι αγοραπωλησίες με στεγαστικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά 25%, ενώ σημειώθηκε αύξηση 5% στις συναλλαγές από αγοραστές με μετρητά.

Όπως υπολογίζει η Nationwide, ένας δανειολήπτης με το μέσο εισόδημα του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον αγοράσει ένα τυπικό ακίνητο πρώτης κατοικίας με προκαταβολή 20%,  θα καλείται να πληρώνει μηνιαία δόση στεγαστικού ίση με το 37% του μηνιαίου εισοδήματός του, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 30%.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News