Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 15:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός – Στο 2,6% ο PCE

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός – Στο 2,6% ο PCE

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed δείχνει ότι οι πιέσεις των τιμών επιβραδύνθηκαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο εδώ και περίπου 3 χρόνια. Τα νέα είναι καλά για τους αξιωματούχους της Fed που θέλουν να αρχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. 

Ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 2,7% τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Τον Απρίλιο είχε σημειώσει άνοδο 0,3%.

Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -τον οποίο παρακολουθεί η Fed- αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση έναντι 0,2% τον Απρίλιο και 2,6% σε σχέση με πέρυσι έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Και οι δύο μετρήσεις είναι σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones. Επίσης, τον Μάιο καταγράφηκε το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021, μήνα που σημειώθηκε για πρώτη φορά σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πέραν των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης έδειξε ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5% τον μήνα, υψηλότερα από την εκτίμηση για 0,4%. Οι καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 0,2%, ασθενέστερα από την πρόβλεψη του 0,3%.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News