Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 07:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή στα ομόλογα: Η γαλλική αγορά παίρνει γεύση από τους τριγμούς της περιφέρειας

Ανατροπή στα ομόλογα: Η γαλλική αγορά παίρνει γεύση από τους τριγμούς της περιφέρειας

Ένα νέο κεφάλαιο για τις πλουσιότερες οικονομίες της Ευρωζώνης ενδέχεται να ανοίγει η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας. Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι πολιτικοί και δημοσιονομικοί κίνδυνοι που ανακύπτουν στη χώρα, έχουν πυροδοτήσει διακυμάνσεις που πριν από μερικά χρόνια είχαν συνδεθεί μόνο με τις χώρες με διογκωμένο χρέος, όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «ταρακούνησε» τις αγορές προκηρύσσοντας αιφνιδιαστικά εκλογές στις 9 Ιουνίου, μετά την εκτίναξη της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν,  συγκέντρωσε το 34,2% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, στην τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5% και στην τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%. 

Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών τίτλων κυμαίνονταν πέριξ των 3,25%, κοντά σε υψηλά ενός έτους. Ως αποτέλεσμα, το premium κινδύνου που ζήτησαν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν σε γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2017. 

Πλέον, η Γαλλία μαζί με το γειτονικό Βέλγιο, που αμφότερες θεωρείται πως ανήκουν στον «πυρήνα» και τις αγορές χαμηλού ρίσκου της Ευρωζώνης, οφείλουν να συμμορφωθούν σε μέτρα για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Απεναντίας, οι χώρες που πριν από μερικά χρόνια αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα στον προϋπολογισμό τους θεωρούνται τώρα εκτός κινδύνου.

Υπενθυμίζεται πως οι όροι «πυρήνας» και «περιφέρεια» καθιερώθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, η οποία και διεύρυνε το χάσμα μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του χρεωμένου Νότου σε επίπεδο πολιτικό και επενδυτικό. Τα ομόλογα της περιφέρειας βρέθηκαν επανειλημμένως στη δίνη ρευστοποιήσεων με το πρώτο σημάδι οποιασδήποτε αποσταθεροποίησης.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται τάση σύγκλισης των αποδόσεων μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας. Ειδικότερα, τα spread των τίτλων από τις πλούσιες οικονομίες διευρύνονται, ενώ τα spread της περιφέρειας συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς μετά την κρίση οι χώρες του Νότου συνέχισαν να μειώνουν το χρέος τους.

Από τις χώρες της περιφέρειας μόνο το spread των ισπανικών τίτλων έχει διευρυνθεί με το γερμανικό bund την τελευταία πενταετία. Το spread στα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ελληνικά ομόλογα έχει συρρικνωθεί στο ίδιο διάστημα. Στο μεταξύ, τα spread των τίτλων του «πυρήνα» διευρύνονται, με τα γαλλικά να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

«Πιστεύουμε ότι τα ομόλογα της γαλλικής κυβέρνησης θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται όλο και περισσότερο σαν τίτλοι “περιφέρειας” παρά σαν “πυρήνα”», δήλωσε στο Reuters ο Felix Feather, οικονομολόγος στην abrdn. «Παρότι αυτή η διάκριση δεν έχει τη βαρύτητα που είχε στη διάρκεια της κρίσης…σημαίνει ότι τα γαλλικά ομόλογα είναι πιθανό να διαπραγματεύονται με μεγαλύτερες διακυμάνσεις, προκυκλικά και συνεχώς με μεγαλύτερα spreads με τη Γερμανία», τόνισε.

Τα βλέμματα στην πολιτική σκηνή

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια νέα κυβέρνηση μπορεί να κατευθύνει τη Γαλλία προς ένα μονοπάτι μη βιώσιμου χρέους. Πολλά μέλη του RN διαβεβαίωσαν ότι το κόμμα στην περίπτωση ανάδειξής του θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η Γαλλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5,5%.

Για τη Barclays, αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει πλειοψηφία RN, τα spreads των γαλλικών τίτλων μπορεί να συρρικνωθούν. Από την άλλη πλευρά, αναλυτές της Citi θεωρούν ότι το χάσμα μπορεί να διευρυνθεί έως και στις 100 μονάδες βάσης (από περίπου 77 αυτές τις ημέρες), εάν ούτε η ακροδεξιά ούτε η ακροαριστερά μπορέσουν να κάνουν ισχυρές δεσμεύσεις στις κρατικές δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία πιθανολογείται ότι μπορεί να πλησιάσει, αλλά και πάλι θα απέχει από τα ιταλικά ομόλογα, στα οποία το spread είναι πέριξ των 150 μονάδων βάσης. «Στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι η ρευστότητα της Γαλλίας και η παγκόσμια φύση των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων θα κρατήσουν το spread με τη Γερμανία λίγο πιο στενό σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», δήλωσε ο Reinout De-Bock, υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Τι σημαίνει το ριψοκίνδυνο στοίχημα του Macron – Απειλή για την οικονομία

Allianz: Οι επενδυτές φοβούνται νέα κρίση χρέους λόγω της Γαλλίας

Capital Economics: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα και η περιφέρεια από τις εξελίξεις στη Γαλλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News