Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία εκτός της γκρίζας λίστας για το ξέπλυμα χρήματος

Η Τουρκία εκτός της γκρίζας λίστας για το ξέπλυμα χρήματος

Η Τουρκία αφαιρέθηκε από τη γκρίζα λίστα του εποπτικού φορέα της G7 για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, μια κίνηση που ενδέχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) με έδρα το Παρίσι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των χωρών που υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση, αφού βελτίωσε τους μηχανισμούς της για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Δημοσίευμα του Bloomberg είχε αναφέρει ήδη από τον Μάιο ότι η FATF είχε διαπιστώσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες της χώρας να περιορίσει τις παράνομες ροές χρήματος μετά από επιτόπια επίσκεψη. 

Η Τζαμάικα αφαιρέθηκε επίσης από την γκρίζα λίστα χάρη στη «σημαντική πρόοδο» που σημείωσε όσον αφορά τη συμμόρφωσή της. Η χώρα προστέθηκε στον κατάλογο το 2020.

Η FATF δήλωσε ότι η Τουρκία αντιμετώπισε τις ελλείψεις με την «εφαρμογή αποτρεπτικών κυρώσεων» για παραβάσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και «την ανάληψη πιο σύνθετων ερευνών και διώξεων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», μεταξύ άλλων μέτρων. 

Η απόφαση θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της Τουρκίας, δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz. Η επιτάχυνση του ρυθμού εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα και το επακόλουθο ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία σε τουρκική λίρα θα «επιταχύνει επίσης τη διαδικασία αποπληθωρισμού», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Απογοητευμένη από την ΕΕ, στρέφεται στους BRICS

Τουρκία: Πάνω από 75% ο πληθωρισμός – Εφτασε στην κορύφωση;

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια με τον πληθωρισμό στο 75%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News