Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το ταπεινό κρεμμύδι κρατά όμηρο μια τεράστια οικονομία

Πώς το ταπεινό κρεμμύδι κρατά όμηρο μια τεράστια οικονομία

Στην Ινδία, ένα κάρυ χωρίς κρεμμύδια αγγίζει τα όρια της βλασφημίας. Έτσι, ακόμα και μια μικρή μεταβολή στην τιμή των κρεμμυδιών γίνεται πολύ γρήγορα θέμα συζήτησης γύρω από το τραπέζι, για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα.

Και τον τελευταίο χρόνο, οι Ινδοί συζητούν πολύ συχνά για τα κρεμμύδια.

Η τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 165% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η τάση είναι ανοδική και για άλλα λαχανικά, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες, οι οποίες κοστίζουν τώρα σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Σε μεγάλο βαθμό, οι ανατιμήσεις οφείλονται στην κακοκαιρία, καθώς η περσινή ξηρασία και ο συνεχιζόμενος καύσωνας έχουν διαταράξει τις προμήθειες βασικών τροφίμων.

Οι θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές της χώρας είναι περίπου 4 με 9 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο για αυτή την εποχή του χρόνου. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει μεγάλες ποσότητες λαχανικών στις αποθήκες και απειλούν τώρα  να σταματήσουν τη φύτευση μιας νέας παρτίδας καλλιεργειών.

Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,7% τον Απρίλιο και τον Μάιο, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού καλαθιού τιμών καταναλωτή.

Έτσι, η απότομη άνοδος του κόστους των τροφίμων διατήρησε τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%, εμποδίζοντάς την να μειώσει τα επιτόκια.

«Η ινδική οικονομία παραμένει όμηρος των διασταυρούμενων σοκ στις τιμές των τροφίμων», ανέφερε ο Michael Patra, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας, στη δήλωσή του κατά την τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική. «Οι τιμές των τροφίμων εμποδίζουν κάθε εξέταση πιθανών αλλαγών στη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα θυσιάζει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Jayanth Varma, άλλο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Πολιτικά, μια οικονομική επιβράδυνση δεν είναι καλά νέα για την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την ηγεσία του BJP.

Η ανησυχία ήταν έκδηλη αυτή την εβδομάδα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε όρια στους traders που συσσωρεύουν αποθέματα σιταριού.

Η κυβέρνηση έχει επίσης την επιλογή να αναστείλει τους φόρους εισαγωγής, που επί του παρόντος διαμορφώνονται στο 40% για το σιτάρι, για να κρατήσει τις τιμές χαμηλές.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Narendra Modi έχει τα χέρια του δεμένα, καθώς θέλει να κερδίσει την εύνοια των αγροτών της χώρας, εν όψει των εκλογών σε δύο μεγάλες αγροτικές πολιτείες που θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

Μια μείωση των δασμών θα επέτρεπε την εισαγωγή φθηνότερων σιτηρών, αλλά θα μείωνε παράλληλα τα κέρδη για τους ντόπιους αγρότες.

Πάντως, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό  και τα υψηλά επιτόκια, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές δεν αποθαρρύνονται, αφού η οικονομία εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα διεθνή δεδομένα.

«Μιλάς με ινδικές εταιρείες, και ακόμη και με πληθωρισμό στο 6%, σχεδόν δεν δίνουν καμία σημασία, επειδή αναπτύσσονται με διπλάσια ή μεγαλύτερη ταχύτητα», λέει στο CNBC ο James Thom, διαχειριστής του New India Investment Trust της abrdn.  «Έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με αυτό το επίπεδο πληθωρισμού για δεκαετίες. Αυτό είναι απλώς ο κανόνας».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το αναξιοποίητο όπλο της Ινδίας – Πώς θα γίνει η νέα οικονομική υπερδύναμη

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ινδία: Με ρυθμούς 8,4% «τρέχει» η οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News