Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 07:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είστε αναβλητικοί; 4 τρόποι για να συγκεντρωθείτε καλύτερα

Είστε αναβλητικοί; 4 τρόποι για να συγκεντρωθείτε καλύτερα

Από μουσική και παιχνίδια, μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ατελείωτους τρόπους ψυχαγωγίας, η εύκολη πρόσβαση στην τεχνολογία σημαίνει ότι δεχόμαστε ατελείωτο όγκο πληροφοριών, αλλά και ότι αδυνατούμε σε μεγάλο βαθμό να συγκεντρωθούμε σε ένα πράγμα.

«Το τίμημα που πληρώνουμε για να ζούμε σε έναν κόσμο με τόσο μεγάλη αφθονία, το κόστος της προόδου, είναι ότι οφείλουμε να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε όλες αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε στο CNBC ο συγγραφέας Nir Eyal. Παρότι η τεχνολογία μας είναι πράγματι πολύ χρήσιμη, μπορεί επίσης να μας αποδιοργανώσει και να οδηγήσει σε αναβλητικότητα.

Ο Eyan, ο οποίος ειδικεύεται στη δημιουργία υγιών συνηθειών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της προσοχής και τη διαχείριση των περισπασμών, καταλήγει πως πρέπει να ακολουθεί κανείς τέσσερις βασικές αρχές, προκειμένου να καταπολεμήσει την αναβλητικότητα:

Διαχειριστείτε τις εσωτερικές ενοχλήσεις 

Όταν ο κόσμος βαριέται, μπαίνει στο Instagram. Όταν είναι αβέβαιος, ψάχνει στο Google. Σε κάθε περίπτωση, πριν χάσουμε τη συγκέντρωσή μας υπάρχει κάποια μικρή ενόχληση, που μας ωθεί να στραφούμε στο κινητό μας. Προκειμένου να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, οφείλουμε πρώτα να εντοπίσουμε αυτή την ενόχληση, όπως βαρεμάρα ή αβεβαιότητα, και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα πλάνο για την επόμενη φορά που θα επανέλθει το ίδιο αίσθημα.

Όπως δήλωσε ο Eyal στο CNBC, τείνουμε να ρίχνουμε την ευθύνη στο κινητό μας για την έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 10% των φορών που το ανοίγουμε είναι λόγω κάποιας ειδοποίησης. Τις υπόλοιπες φορές πρόκειται για κάποια «εσωτερική ενόχληση», ένα δυσάρεστο αίσθημα που προσπαθούμε να αποβάλλουμε με τον αντιπερισπασμό της οθόνης.

Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο για αυτά που θέλετε να κάνετε

Για τον Eyal είναι αναγκαίο να βάζει κανείς σαφές χρονοδιάγραμμα στις υποχρεώσεις της ημέρας. Ο ίδιος διαφωνεί με την ιδέα των απλών λιστών, όπου γράφει κανείς όσα πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα και τις θεωρεί αντιπαραγωγικές. Απεναντίας, συστήνει να καθορίζουμε ένα πλαίσιο μερικών ωρών για κάθε δουλειά. Με την τακτική αυτή, ο στόχος δεν είναι να τελειώσουν όλες οι υποχρεώσεις, αλλά να ολοκληρωθούν μέσα στην ημέρα χωρίς περισπασμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό προλαμβάνει την αναβλητικότητα, αλλά ενδεχομένως και την πνευματική κόπωση.

Περιορίστε τις εξωτερικές ενοχλήσεις

Ο Eyal προτείνει να περιορίσουμε όλες τις εξωτερικές ενοχλήσεις, μεταξύ άλλων τις αχρείαστες ειδοποιήσεις και εφαρμογές στο κινητό. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει ότι καλό είναι να φοράμε ρολόι, ώστε να μην κοιτάζουμε το κινητό μας συνεχώς για την ώρα. 

Βάλτε ψηφιακά «εμπόδια»

Σύμφωνα με τον Eyal για να καταπολεμήσει κανείς την αναβλητικότητα μπορεί να βοηθήσει μια δέσμευση με τον εαυτό μας ή με φίλους. Υπάρχουν πολλές συμφωνίες τέτοιου είδους, για παράδειγμα οι δεσμεύσεις που αποτρέπουν τον περισπασμό, καθιστώντας δύσκολες τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Ειδικότερα, για να μπλοκάρετε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που σας αποσυγκεντρώνουν, μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικές εφαρμογές ή άλλα σχετικά ψηφιακά εργαλεία. Επίσης, υπάρχουν μετρητές, οι οποίοι κλειδώνουν τις συσκευές έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η παγίδα του multitasking: Γιατί πρέπει να κάνουμε ένα πράγμα τη φορά

Steve Jobs: Μια απλή συμβουλή από τον πατέρα του έκανε την Apple αυτό που είναι

Τι έμαθε ο σημαντικότερος CEO του σήμερα από έναν κηπουρό

Μία απλή ιδέα: Πώς ένας 26χρονος μετέτρεψε 15.000 δολάρια σε 1 εκατ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News