Business & Finance Τετάρτη 26/06/2024, 13:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ετοιμη για αλλαγή στρατηγικής – Τα πεδία υπό αναθεώρηση

ΕΚΤ: Ετοιμη για αλλαγή στρατηγικής – Τα πεδία υπό αναθεώρηση

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική που ακολουθεί στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, μια διαδικασία που αναμένεται να αναμορφώσει τις μελλοντικές κινήσεις της ως προς τα επιτόκια και την αντίδρασή της στις κρίσεις. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι διεργασίες θα ξεκινήσουν μετά τις διακοπές του Αυγούστου σε συνεννόηση με τις κεντρικές τράπεζες των 20 κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. 

Η επανεξέταση θα είναι πιθανότατα συντομότερη και λιγότερο διευρυμένη από εκείνη που ολοκληρώθηκε το 2021 και ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να περιλαμβάνει συζητήσεις για καίρια ζητήματα όπως ο στόχος του πληθωρισμού, αλλά και τα διδάγματα από τις πρόσφατες κρίσεις και ως εκ τούτου να επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

Σημειωτέον ότι, παράλληλα με τη διαδικασία αναθεώρησης, η ΕΚΤ εξετάζει πόσο γρήγορα θα χαλαρώσει την πολιτική της μετά από τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού. Τον Ιούνιο προχώρησε στην πρώτη επιτοκιακή μείωση, αλλά δεν έχει ακόμα καταστήσει σαφές τι θα κάνει στη συνέχεια.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Μάρτιο, η ΕΚΤ ολοκλήρωσε μια 15μηνη αναθεώρηση του επιχειρησιακού της πλαισίου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα ήταν η συνέχιση του σημερινού συστήματος για τη διαμόρφωση των επιτοκίων, με τις τράπεζες να αποκτούν μεγαλύτερο λόγο για το πόση ρευστότητα χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Η αναθεώρηση της στρατηγικής το 2021 οδήγησε σε νέο καθορισμό της σταθερότητας των τιμών – καθιστώντας την ρητά συμμετρική γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η ΕΚΤ είχε επισημάνει τότε ότι μια άλλη αναθεώρηση θα μπορούσε να γίνει το 2025. Προκειμένου να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, όμως, η διαδικασία πρέπει να αρχίσει σύντομα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς τα πρώτα βήματα είναι κυρίως προπαρασκευαστικά.

Τα θέματα υπό συζήτηση

Χωρίς να είναι ακόμα κάτι οριστικό, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες ενδέχεται να περιλαμβάνουν διδάγματα από την πρόσφατη κρίση υψηλού πληθωρισμού, δεδομένου ότι η τελευταία αναθεώρηση διαμορφώθηκε βάσει της προ-covid εμπειρίας της πολύ χαμηλής αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να εξετάσει πώς μπορεί να δράσει καλύτερα εν μέσω πιο συχνών διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και διαρθρωτικών ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και η απο-παγκοσμιοποίηση.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot, εξέφρασε την «επιθυμία για επαρκή βαθμό ευελιξίας απέναντι σε νέα και ενδεχομένως πιο συχνά σοκ» στο μέλλον. «Η ευελιξία στο μέλλον θα μπορούσε να μας επιτρέψει να εξετάσουμε μικρές αποκλίσεις από τον στόχο μας, εφόσον αντιδρούμε ιδιαίτερα δυναμικά σε μεγαλύτερες αποκλίσεις», δήλωσε.

Παράλληλα, ενδέχεται να αξιολογηθεί η εργαλειοθήκης της ΕΚΤ. όπως τα προγράμματα αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας, ευρέως γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αγορών περιουσιακών στοιχείων ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να χρησιμοποιεί το QE κυρίως σε περιόδους κρίσης, καθώς το κόστος της μπορεί να είναι πιο έντονο από ό,τι για άλλα εργαλεία.
Η ατζέντα των συζητήσεων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις προβλέψεις της ΕΚΤ και την επικοινωνία. 

Σε προηγούμενη ομιλία της, η Schnabel υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου με τον οποίο προβλέπει την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα σε σοκ – προτρέποντας, μεταξύ άλλων, τους επενδυτές να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τα σενάρια που εκπονεί η ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής ΕΚΤ και Fed

ΕΚΤ: Αυξάνονται οι προβληματισμοί μετά την απόφαση της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News