Business & Finance Τρίτη 25/06/2024, 21:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα Υόρκη: Οι δρόμοι της έχουν τη μεγαλύτερη συμφόρηση στον κόσμο

Νέα Υόρκη: Οι δρόμοι της έχουν τη μεγαλύτερη συμφόρηση στον κόσμο

Η Νέα Υόρκη είναι η πιο πολυσύχναστη αστική περιοχή στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κοστίζοντας στις δημοτικές αρχές 9,1 δισ. δολάρια σε χαμένο χρόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Ένας τυπικός αυτοκινητιστής που διασχίζει την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ έχασε 101 ώρες πέρυσι λόγω της κίνησης κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής των μετακινήσεων, η μεγαλύτερη μεταξύ σχεδόν 1.000 πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την Global Traffic Scorecard του 2023 από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων INRIX.

Η Πόλη του Μεξικού κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα, ακολουθούμενη από το Λονδίνο, το Παρίσι και το Σικάγο. Άλλες πόλεις των ΗΠΑ στο παγκόσμιο top 10 περιλαμβάνουν το Λος Άντζελες και τη Βοστώνη, σύμφωνα με την έκθεση. Η κατάταξη καθορίζεται από την επιρροή που έχει η συμφόρηση στον πληθυσμό. 

«Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι και όλεθρος και βαρόμετρο οικονομικής ευρωστίας, συμβολίζει την έντονη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα την εμποδίζει», δήλωσε ο Bob Pishue, αναλυτής μεταφορών στο INRIX. «Η αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στις αστικές περιοχές έδειξε μια αναβίωση της οικονομικής ασφυξίας μετά τον COVID, αλλά οδήγησε επίσης σε δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένο χρόνο για τους οδηγούς».

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας αφού η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ διέκοψε επ’ αόριστον ένα σχέδιο διοδίων που στοχεύει στη μείωση της κυκλοφορίας και τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενημέρωση του γηρασμένου δικτύου συγκοινωνιών της πόλης. Η πρωτοβουλία τιμολόγησης συμφόρησης, η πρώτη στις ΗΠΑ, θα χρεώσει τους αυτοκινητιστές που οδηγούν στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Μανχάταν, η οποία εκτείνεται από την 60η οδό μέχρι το νότιο άκρο του νησιού.

Οι διαδρομές στο κέντρο του Μανχάταν αυξήθηκαν κατά 13% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση INRIX. Τα οχήματα στο κέντρο του Μανχάταν οδήγησαν με ταχύτητα 11 μιλίων την ώρα κατά τις πρωινές ζώνες αιχμής στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μείωση 11% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023.

Η INRIX εκτιμά ότι το αδιέξοδο κόστισε στις ΗΠΑ περισσότερα από 70,4 δισ. δολάρια το 2023, αύξηση 15% από το προηγούμενο έτος, με έναν μέσο οδηγό να χάνει 42 ώρες λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η αύξηση της υβριδικής εργασίας και τα πιο ευέλικτα χρονοδιαγράμματα εργασίας που πυροδότησε η πανδημία έχει μετατοπίσει τους παραδοσιακούς χρόνους αιχμής των διαδρομών. Ο μέσος αριθμός ωριαίων διαδρομών στο μέσον της ημέρας αυξήθηκε κατά 23%, ενώ μειώθηκε κατά 12% τις πρώτες πρωινές ώρες και 9% το απόγευμα, σύμφωνα με την έκθεση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News