Business & Finance Τετάρτη 26/06/2024, 07:33 SEVI VASSILEVA
ΑΡΘΡΟ

Πώς τα tokens έχουν μετασχηματίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα σε δέκα χρόνια

Πώς τα tokens έχουν μετασχηματίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα σε δέκα χρόνια

Στον δυναμικό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου τα tokens αποτελούν τους αφανείς ήρωες που φέρνουν, σιωπηλά, την επανάσταση στο τοπίο των πληρωμών. Για να κατανοήσουμε όμως τη σημασία τους, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είναι. Τα tokens αποτελούν ασφαλή ψηφιακά υποκατάστατα για τις ευαίσθητες πληροφορίες. Αντικαθιστούν τα προσωπικά δεδομένα με μοναδικούς κωδικούς που  διατηρούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.

Πώς τα tokens έχουν μετασχηματίσει το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα σε δέκα χρόνια-1Παρουσιάσαμε την καινοτόμο τεχνολογία του tokenisation πριν από μια δεκαετία και έκτοτε μεταμόρφωσε ριζικά τις διαδικτυακές συναλλαγές βελτιώνοντάς τις και καθιστώντας τις περισσότερο ασφαλείς. Το tokenisation θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια ψηφιακή μάσκα που προστατεύει την ταυτότητά μας και κρατάει μακριά τους πιθανούς απατεώνες καθώς πλοηγούμαστε στον κόσμο των διαδικτυακών αγορών. Σήμερα, το tokenisation έχει κερδίσει παγκόσμια αποδοχή – είναι ενδεικτικό πως η τεχνολογία αυτή αξιοποιείται στο 29% όλων των συναλλαγών παγκοσμίως.

Η υποδομή της Visa για τα tokens, που έχει πλέον υιοθετηθεί από περισσότερους από 8.000 εκδότες καρτών σε περισσότερες από 200 αγορές παγκοσμίως, έχει αποφέρει στο ηλεκτρονικό εμπόριο πρόσθετα έσοδα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια δεκαετία μετά το λανσάρισμα της τεχνολογίας αυτής, πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο εκδίδοντας 10 δισεκατομμύρια tokens, γεγονός που αναδεικνύει την κλίμακα και τον αντίκτυπο αυτής της τεχνολογίας. Τα tokens έχουν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά απάτης και έχουν ενισχύσει τα παγκόσμια ποσοστά έγκρισης πληρωμών, επιβεβαιώνοντας την αξία τους.

Πέρα όμως από την ασφάλεια, τα tokens ανοίγουν τον δρόμο για καινοτόμες λύσεις πληρωμών όπως το tap-to-pay και η ψηφιακή αναγνώριση ταυτότητας που αναβαθμίζουν και απλουστεύουν την εμπειρία του καταναλωτή. Φανταστείτε ένα μέλλον που το αυτοκίνητό σας είναι συνδεδεμένο στο ψηφιακό σας πορτοφόλι που πραγματοποιεί πληρωμές εν κινήσει – αυτή είναι η δυναμική των tokens. Παράλληλα, διατηρούν τη χρηστικότητά τους ακόμη και όταν αλλάζουν κάποια δεδομένα, όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση αντικατάστασης της κάρτας, καθιστώντας τη διαδικασία εύκολη για τους καταναλωτές.

Καθώς μεταβαίνουμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η εξατομίκευση βάσει δεδομένων και η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Η επόμενη σημαντική καινοτομία σε αυτόν τον χώρο είναι τα data tokens που προσφέρουν στους καταναλωτές έναν νέο τρόπο ελέγχου των δεδομένων τους και την απόλαυση εξατομικευμένων εμπειριών αγορών που υποστηρίζονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Καθώς η τεχνολογία αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται, προσδοκούμε πως τα tokens θα γίνουν ακόμη πιο αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής μας ζωής.

* Η Sevi Vassileva είναι Γενική Διευθύντρια της Visa για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραήλ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News