Start Ups Τρίτη 25/06/2024, 20:37
START UPS

Χάνει το τρένο των unicorns η Ευρώπη – Πώς θα κλείσει το χάσμα με τους ανταγωνιστές

Χάνει το τρένο των unicorns η Ευρώπη – Πώς θα κλείσει το χάσμα με τους ανταγωνιστές

Τουλάχιστον 100 νεοφυείς επιχειρήσεις ξεπέρασαν πέρυσι το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε αποτίμηση, αποκτώντας και επίσημα τον τίτλο του μονόκερου (unicorn). Σχεδόν το 20% αυτών των εταιρειών βρίσκεται στην περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), με την Ευρώπη να φιλοξενεί μια ευρεία γκάμα επιχειρηματικών κολοσσών με σημαντικό αποτύπωμα, όπως η Deliveroo, η Revolut και η Bolt.

Ωστόσο, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο για τη Βόρεια Αμερική (50%) και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (30%). Έτσι, μολονότι η Ευρώπη έχει αυξήσει το αποτύπωμά της στη διεθνή σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους της.

Όσοι δραστηριοποιούνται ή επιβλέπουν τον κλάδο επισημαίνουν ότι προκειμένου να κλείσει αυτό το χάσμα, απαιτείται όχι μόνο ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και τόνωση της διεθνούς επιρροής της Γηραιάς Ηπείρου.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων ετησίως στην Ευρώπη είναι ακριβώς ο ίδιος αριθμός με τις ΗΠΑ», δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο η Carme Artigas, μία εκ των επικεφαλής του συμβουλευτικού σώματος για την τεχνητή νοημοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκουν τη λύση για να αναπτυχθούν και να γίνουν μονόκεροι από την Ευρώπη».

Τα νούμερα επιβεβαιώνουν τις τάσεις: 1.401 μονόκεροι είναι ενεργοί σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 702 βρίσκονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την PitchBook. Ακολουθεί η Κίνα με 291 επιχειρήσεις τέτοιου βεληνεκούς και έπειτα η Ινδία με 65. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Βρετανία και η Γερμανία με 49 και 25 αντίστοιχα.  Επίσης, το ύψος της χρηματοδότησης κινείται με αντίστοιχο μοτίβο: οι ΗΠΑ κυριαρχούν στη φετινή κατάταξη των venture capital, με συνολικά 80 δισ. δολάρια να εισρέουν στις επιχειρήσεις, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Βρετανία και η Ινδία. 

Η επιτυχία των ΗΠΑ αποδίδεται βέβαια σε μία τεράστια γκάμα παραγόντων, ιδίως το μέγεθος της αγοράς, την υψηλή συγκέντρωση καινοτομίας και τη μακρά ιστορία του αμερικανικού κράτους στη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές στη χρηματοδότηση υποχρέωσαν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να μετεγκατασταθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σουηδικής Spotify, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Boston Consulting Group σχολίασε πρόσφατα ότι η Ευρώπη έχει ανεβάσει μεν ταχύτητα σε ό,τι φορά τους πρώιμους γύρους χρηματοδότησης -early stage και seed-, αλλά εξακολουθεί να υστερεί στα ώριμα στάδια, όπου το χάσμα με τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλο.

Σημειώνεται πως πέρα από τα venture capital και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, υπάρχει η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από angel investors και κρατικά προγράμματα.

Προβάδισμα στην προσέλκυση ταλέντων

Στο κομμάτι της προσέλκυσης ταλέντων η Ευρώπη ευνοείται, σύμφωνα με την έκθεση State of European Tech του 2023, εν μέρει διότι προσφέρεται καλή ποιότητα ζωής. Επίσης, υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που συνδέονται με κέντρα νεοφυών επιχειρήσεων. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις δεξιοτήτων. Πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε. αδυνατούν να βρουν τα κατάλληλα ταλέντα. Μία λύση που προσφέρεται είναι η μετανάστευση, η οποία όμως πολλές φορές προσκρούει σε πολιτικά μπλόκα.

Απεναντίας, αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ, έρευνα του Διεθνούς Ιδρύματος Αμερικανικής Πολιτικής υπολόγισε ότι περίπου 55% των μονόκερων ιδρύθηκαν από μετανάστες. Περίπου 80% αυτών έχει ιδρυτή από το εξωτερικό ή σε θέση διοικητικής ευθύνης.

Παρότι υπάρχει ελευθερία μετακίνησης εντός της Ε.Ε., το πλαίσιο πρέπει να απλοποιηθεί προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια που αποτελούν αντικίνητρα για μετανάστευση, τονίζουν οι ειδικοί

Αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου

Πάντως, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευρωπαϊκή σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων πρέπει να διασφαλίσει -πέρα από ταλέντα και επενδύσεις- ένα όραμα. «Το λάθος που κάνουν οι χώρες της Ευρώπης είναι ότι ακολουθούν σαν κοπάδι στρατηγικές για τις οποίες ενδιαφέρονται οι εταιρείες venture capital στις ΗΠΑ», τόνισε πρόσφατα η Carme Artigas. «Γιατί τις ακολουθούμε τόσο πιστά; Όλα τα χρήματα που πάνε σε αυτά τα VC δεν καταλήγουν σε κλάδους όπου η Ευρώπη είναι ισχυρότερη από άλλους», συμπλήρωσε.

Κτέληξε πως η καλύτερη ευκαιρία της Ευρώπης είναι να καινοτομήσει με τον δικό της τρόπο και να μην αντιγράφει επιτυχημένες συνταγές. Εξάλλου ένα από τα δυνατά της σημεία μπορεί να είναι η ίδια της η ανομοιογένεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

Καινοτομίες τριών Ελλήνων startuppers που έγιναν «χρυσές»

Στα 10 δισ. δολάρια φθάνει η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Πάνω από 60 εκατ. δολ. άντλησαν σε ένα μήνα ελληνικές startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News