Business & Finance Τρίτη 25/06/2024, 09:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nvidia: Πτώση 13% σε 3 ημέρες, αφότου έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου

Nvidia: Πτώση 13% σε 3 ημέρες, αφότου έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου

Τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις πτώσης συμπλήρωσε η Nvidia από τότε που έγινε, για λίγο, η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει κατά 13% από τα υψηλά της.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η εταιρεία ημιαγωγών είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 6,7%, συμπαρασύροντας και άλλους κατασκευαστές τσιπ καθώς και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν συνδεθεί με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αξία της Nvidia έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ακόμη και μετά την τριήμερη πτώση. Την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε την Apple  και τη Microsoft για να γίνει η πολύτιμη εταιρεία των ΗΠΑ, με κεφαλαιοποίηση άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, παρέδωσε μέρος από αυτά τα κέρδη. Η Nvidia ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος χαμένος στον S&P 500 τη Δευτέρα.

Πάντως, όπως σημείωνε προ ημερών το Bloomberg, η μετοχή της είναι η καλύτερη σε αποδόσεις των τελευταίων 25 ετών, δίνοντας συνολικά 591.078% από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, με την επανεπένδυση των μερισμάτων.

Αυτή η μετεωρική άνοδος είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής μανίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την Nvidia –τα τσιπ της οποίας τροφοδοτούν αυτή την τεχνολογία- σαν τον μεγαλύτερο κερδισμένο αυτής της τεράστιας τάσης.

Ασφαλώς, η παραμονή της Nvidia στην κορυφή του S&P 500 είναι κάθε άλλο εγγυημένη. Άλλωστε, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές της εταιρείας ίσως θυμούνται ότι η μετοχή της έχει στο ενεργητικό της τρεις χρονιές στις οποίες σημείωσε πτώση άνω του 50%. Για να συντηρηθεί το τρέχον ράλι, θα χρειαστεί οι πελάτες της Nvidia να συνεχίσουν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο για εξοπλισμό τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που οι αποδόσεις των επενδύσεων αυτών είναι, μέχρι στιγμής, σχετικά χαμηλές, σημειώνει το Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που άνοιξε τον δρόμο ώστε η Nvidia να ανέβει στην κορυφή του κόσμου ήταν το μεγάλο στοίχημα που ανέλαβε η εταιρεία στα τσιπ γραφικών και στο όραμα του συνιδρυτή και CEO της, Jensen Huang, ότι η βιομηχανία θα πραγματοποιούσε στροφή προς αυτό που ο ίδιος ονομάζει «accelerated computing» και στο οποίο τα δικά του τσιπ είναι καλύτερα από εκείνα του ανταγωνισμού.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η «διαστημική εκτόξευση» της Nvidia

Από το μηδέν στο +591.078% – Πώς η Nvidia έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS