Business & Finance Πέμπτη 20/06/2024, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Δεύτερη μείωση επιτοκίων εν μέσω ασθενούς πληθωρισμού

Ελβετία: Δεύτερη μείωση επιτοκίων εν μέσω ασθενούς πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) μείωσε το κόστος δανεισμού για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και να ενισχύσει το φράγκο.

Οι αξιωματούχοι της SNB στη Ζυρίχη αποφάσισαν τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών ήταν συγκεχυμένες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναθεώρησαν επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, προσδιορίζοντάς τον στο 1% το 2026. Ο πληθωρισμός της χώρας σταθεροποιήθηκε στο 1,4% τον Μάιο μετά από μια αύξηση τον Απρίλιο και αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο για ολόκληρο το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της SNB.

Η SNB ηγήθηκε των μεγάλων προηγμένων οικονομιών στη νομισματική χαλαρώση με την πρώτη μείωση στον τρέχοντα κύκλο τον Μάρτιο. Σημειωτέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μεταθέτει διαρκώς τον χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης και η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει απροθυμία για μια δεύτερη μείωση επιτοκίων. 

«Υπάρχουν σαφείς λόγοι για τους οποίους η SNB θα ήθελε να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Joachim Klement, επικεφαλής στρατηγικής, λογιστικής και βιωσιμότητας της Liberum Capital, επικαλούμενος τον χαμηλότερο πληθωρισμό και το φράγκο. «Η SNB είναι τολμηρή και γενναία, αλλά παίζει επίσης με τη φωτιά του υψηλότερου πληθωρισμού το 2025», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να τα διατηρήσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 για το υπόλοιπο του έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αυξάνονται οι προβληματισμοί μετά την απόφαση της Fed

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμη την εμπιστοσύνη για να μειώσουμε τα επιτόκια

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Μία μόνο μείωση επιτοκίων για φέτος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News