Business & Finance Πέμπτη 20/06/2024, 07:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το μηδέν στο +591.078% – Πώς η Nvidia έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου

Από το μηδέν στο +591.078% – Πώς η Nvidia έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου

Η χρονιά ήταν το 1999. Ο Steve Jobs είχε πρόσφατα επιστρέψει στην ηγεσία της Apple, η Intel ήταν η κυρίαρχη δύναμη στους ημιαγωγούς και μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία τσιπ έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο Nasdaq. Σε τρία χρόνια, είχε μπει στον S&P 500, αλλά ακόμα και τότε, ελάχιστοι θα φαντάζονταν ότι αυτή η εταιρεία θα γινόταν μια μέρα η μεγαλύτερη του πλανήτη.

Η Nvidia ξεπέρασε την Τρίτη τη Microsoft,  αφού η κεφαλαιοποίησή της άγγιξε τα 3,34 τρισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 2 τρισ. δολάρια μόνο από τις αρχές του έτους.

Η μετοχή της είναι η καλύτερη σε αποδόσεις των τελευταίων 25 ετών, δίνοντας συνολικά 591.078% από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, με την επανεπένδυση των μερισμάτων.

Αυτή η μετεωρική άνοδος είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής μανίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την Nvidia –τα τσιπ της οποίας τροφοδοτούν αυτή την τεχνολογία- σαν τον μεγαλύτερο κερδισμένο αυτής της τεράστιας τάσης.

Ασφαλώς, η παραμονή της Nvidia στην κορυφή του S&P 500 είναι κάθε άλλο εγγυημένη. Άλλωστε, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές της εταιρείας ίσως θυμούνται ότι η μετοχή της έχει στο ενεργητικό της τρεις χρονιές στις οποίες σημείωσε πτώση άνω του 50%. Για να συντηρηθεί το τρέχον ράλι, θα χρειαστεί οι πελάτες της Nvidia να συνεχίσουν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο για εξοπλισμό τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που οι αποδόσεις των επενδύσεων αυτών είναι, μέχρι στιγμής, σχετικά χαμηλές, σημειώνει το Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που άνοιξε τον δρόμο ώστε η Nvidia να ανέβει στην κορυφή του κόσμου ήταν το μεγάλο στοίχημα που ανέλαβε η εταιρεία στα τσιπ γραφικών και στο όραμα του συνιδρυτή και CEO της, Jensen Huang, ότι η βιομηχανία θα πραγματοποιούσε στροφή προς αυτό που ο ίδιος ονομάζει «accelerated computing» και στο οποίο τα δικά του τσιπ είναι καλύτερα από εκείνα του ανταγωνισμού.

«Πρέπει να δώσει κανείς τα εύσημα στην διοικητική ομάδα. Έπιασαν κάθε κύμα της καινοτομίας στο hardware τέλεια», λέει στο Bloomberg ο Brian Mulberry, διαχειριστής της Zacks Investment Management.

Πραγματικά, το πρώτο κύμα ανόδου της εταιρείας ήρθε μετά την είσοδό της στο Nasdaq, καθώς μέχρι την ένταξή της στον S&P 500, η μετοχή είχε κερδίσει πάνω από 1.600%, με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει περίπου στα 8 δισ. δολάρια. Και αυτό, την ώρα που άλλες τεχνολογικές μετοχές κατέρρεαν μετά το σκάσιμο της φούσκας του dot com. Αυτή η αρχική της επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνολογία της χρησιμοποιήθηκε σε κονσόλες video-games όπως το Xbox της Microsoft και το PlayStation της Sony. Τα GPUs (GeForce graphics processing units) της Nvidia έγιναν περιζήτητα ανάμεσα στους gamers, γιατί πρόσφεραν πιο ρεαλιστική εμπειρία.

Όμως η εξαετία 2008-2014 δεν ήταν καλή για την Nvidia, αφού η μετοχή της βυθίστηκε όταν η κρίση του 2008 μείωσε τη ζήτηση.

Η μετοχή της «απογειώθηκε» και πάλι το 2015, όταν τα τσιπ της εταιρείας έγιναν το θεμέλιο αναδυόμενων τεχνολογιών, από τα προηγμένα interfaces γραφικών έως τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και το νέο κύμα προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμα και αφότου η ζήτηση από τους miners κρυπτονομισμάτων στέρεψε, τα data center συνέχισαν να δίνουν ώθηση στις πωλήσεις της Nvidia. Η τηλεργασία της εποχής της πανδημίας ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις ανάγκες για υπολογιστική ισχύ και άρα για τσιπ.

Και ενώ η μετοχή της Nvidia  βυθίστηκε το 2022, μαζί με τον υπόλοιπο τεχνολογικό κλάδο,  η κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI στα τέλη του έτους έκανε αμέσως εντύπωση, έστω και εάν οι επενδυτές άργησαν να καταλάβουν ότι η εταιρεία του Huang θα ήταν η μεγάλη κερδισμένη.

Όταν η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η έκταση της αύξησης σόκαρε τους πάντες στη Wall Street.

«Μπορούν να υπερασπιστούν τη θέση τους στην αγορά. Προφανώς δεν θα έχουν μερίδιο αγοράς 95% για πάντα, αλλά θα είναι σχεδόν αδύνατο να τους αντικαταστήσει κάποιος», λέει ο Rhys   Williams, αναλυτής της Wayve Capital Management.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα

H 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Apple, Nvidia και Microsoft σε κούρσα για τα 4 τρισ. δολάρια

Nvidia: Αξίζει 3 τρισ. δολάρια – Ξεπέρασε την Apple

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News