Business & Finance Τετάρτη 19/06/2024, 10:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ο πληθωρισμός επανήλθε στον στόχο του 2%

Βρετανία: Ο πληθωρισμός επανήλθε στον στόχο του 2%

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε στο 2% τον Μάιο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, από 2,3% τον Απρίλιο και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, αυξάνοντας τις ελπίδες για νομισματική χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Πρόκειται για την πιο χαμηλή αύξηση από τον Ιούλιο του 2021, ενώ υπενθυμίζεται ότι στόχος όλων των κεντρικών τραπεζών των μεγάλων οικονομιών της Δύσης είναι το όριο του 2%. 

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπηρεσιών – ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΒοΕ δεδομένης της κυριαρχίας των υπηρεσιών στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου- διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Μάιο έναντι 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει επί του παρόντος σταθερά τα επιτόκια. 

Οι αγορές προβλέπουν πλέον πιθανότητα μείωσης επιτοκίων κατά 30% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με 45% πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων, καθώς θεωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών θα κάνει τους αξιωματούχους της BoE πιο επιφυλακτικούς. Γενική εκτίμηση είναι ότι η BoE θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25%.

Εξάλλου, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, υποχώρησε στο 3,5% από 3,9% τον Απρίλιο. Η πτώση των τιμών των τροφίμων ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση, ενώ το κόστος των καυσίμων των αυτοκινήτων συνέχισε να δέχεται ανοδικές πιέσεις, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Η ασυνήθιστη κακοκαιρία το περασμένο μήνα οδήγησε στην πιο αργή αύξηση των πωλήσεων ειδών παντοπωλείου εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας ερευνών αγοράς Kantar που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη. Οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου αυξήθηκαν κατά 1,0% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουνίου, καταγράφοντας μείωση για 16ο συνεχόμενο μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στάσιμη η οικονομία τον Απρίλιο – Ανακόπηκε η ανάκαμψη

Βρετανία: Αύξηση της ανεργίας – Θετικά νέα για BoE και Sunak

Βρετανία: Αναπόφευκτη η αύξηση των φόρων, όποιος και εάν κερδίσει τις εκλογές

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News