Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 17:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Ανοδικά με φόντο τα μάκρο

Wall Street: Ανοδικά με φόντο τα μάκρο

Οι δείκτες στη Wall Street κινούνται με μεικτά πρόσημα την Τρίτη μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών που θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρήσεις της Αμερικής.

Ο S&P 500 σημειώνει μικρή άνοδο 0,15% στις 5.481,3 μονάδες, αφού χθες έκλεισε στο 30ό ρεκόρ του για φέτος. O βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 0,108% και σκαρφαλώνει στις 38.810,5 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,17% στις 5.482,6 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,05% στις 17.865,6 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάιο, υποβοηθούμενη από την ευρεία αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής, σε ένα θετικό σημάδι για τον τομέα της μεταποίησης. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% τον προηγούμενο μήνα, μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Απριλίου κατά 0,4%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.

Ωστοσο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο σε μηνιαία βάση τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που δείχνουν σημάδια εξασθένησης.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 0,3% τον Μάιο. 

Ο πρόεδρος της Fed Bank of New York, John Williams, δήλωσε στο Fox Business ότι η αμερικανική οικονομία «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά αρνήθηκε να πει πότε προβλέπει να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News