Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 15:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Vestager για εμπόριο: Η Ε.Ε. μπορεί να ανταγωνιστεί στρατηγικά τις ΗΠΑ και την Κίνα

Vestager για εμπόριο: Η Ε.Ε. μπορεί να ανταγωνιστεί στρατηγικά τις ΗΠΑ και την Κίνα

Η Ε.Ε. ίσως να μην μπορεί να συγκριθεί με τους εμπορικούς της εταίρους, τις ΗΠΑ και την Κίνα, στο ύψος των κονδυλίων που διοχετεύουν σε κρίσιμους τομείς. Έχει όμως τη δυνατότητα να επιδιώξει να τους ανταγωνιστεί στρατηγικά, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η Vestager δήλωσε ότι η Ε.Ε. υπερασπίζεται πλέον «πολύ καλύτερα» τον εαυτό της εναντίον των άδικων εμπορικών τακτικών και ότι θα συνεχίζει να βρίσκει καινοτόμους τρόπους ισότιμου ανταγωνισμού με τους οικονομικούς της εταίρους.

«Σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από την Κίνα ή τις ΗΠΑ», τόνισε η Vestager. Ωστόσο, είπε, «μπορούμε να ξοδέψουμε στρατηγικά».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε νέους, υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων μετά από την ολοκλήρωση έρευνας, στην οποία διαπίστωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας είχαν ευνοηθεί «έντονα από άδικες επιχορηγήσεις». Η Ε.Ε. υποστηρίζει πως χάρη στις επιχορηγήσεις αυτές, τα κινεζικά αυτοκίνητα μπορεί να πωλούνται φθηνότερα στην Ευρώπη σε σύγκριση με τους ντόπιους παραγωγούς.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ είχαν κάνει αντίστοιχες κινήσεις απέναντι στην Κίνα, τρέφοντας περαιτέρω τις μεταξύ τους εμπορικές εντάσεις. Στη διαμάχη αυτή, η Ε.Ε. κινείται μέχρι στιγμής πολύ προσεκτικά, ώστε αφενός να μην αποξενωθεί από την Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, αφετέρου να θωρακίσει τις γεωπολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Επενδύσεις σε τεχνολογία

Ανάμεσα στις στρατηγικές επενδύσεις της Ε.Ε., η Vestager ανέφερε και το πράσινο ταμείο των 100 δισ. ευρώ, που προορίζονται για δέκα τεχνολογίες αιχμής, όπως υδρογόνο, ηλεκτρικές μπαταρίες, cloud, και θεωρούνται κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη. «Αυτός, πιστεύω, είναι ένας στρατηγικός τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων των φορολογουμένων…ώστε να πάρουμε αυτό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έφερνε η αγορά», τόνισε η ίδια.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μέσω του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) επενδύουν αδρά στην τεχνολογία, την καθαρή ενέργεια, τη μεταποίηση και τις υποδομές. Η Κίνα από την άλλη πλευρά συνεχίζει να διοχετεύει κονδύλια στον τομέα της τεχνολογίας και την πράσινη βιομηχανία.

Η Vestager δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν «αντιγράφει» τους εμπορικούς της εταίρους εφαρμόζοντας τέτοια μέτρα. «Ας μην μας αποσπά την προσοχή τι κάνουν στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Ας μείνουμε στα δυνατά μας σημεία και ας διασφαλίσουμε ότι πράγματι λειτουργεί» το ευρωπαϊκό σύστημα, τόνισε μιλώντας για το θέμα του ανταγωνισμού στην τεχνολογία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι δασμοί στα κινεζικά EVs μπορεί να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα

BreakingViews: Ξεσκαρτάρισμα στην Ευρώπη από τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα

ΕΕ: Παρά τους δασμούς, εξακολουθεί για να είναι ελκυστική για την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News