Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 14:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μισθοί των CEOs αυξάνονται τρεις φορές γρηγορότερα από των υπαλλήλων τους

Οι μισθοί των CEOs αυξάνονται τρεις φορές γρηγορότερα από των υπαλλήλων τους

Με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 14 ετών αυξάνονται οι αμοιβές των CEOs στις ΗΠΑ, διευρύνοντας τις οικονομικές ανισότητες, καθώς αυξάνονται σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερα από τους μισθούς των εργαζομένων.

Από τις αρχές του έτους, ο μέσος μισθός των CEOs στις εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 12%, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times. Ο μέσος εργαζόμενος, όμως, είδε τον μισθό του να αυξάνεται κατά 4,1% στο ίδιο διάστημα.

«Ο ουρανός είναι το όριο» για τους CEOs, λέει ο William George, που έχει διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής αμοιβών της Exxon. Οι αμοιβές των στελεχών «έχουν βγει εκτός ελέγχου», προσθέτει, προειδοποιώντας ότι αυτοί οι «φουσκωμένοι» μισθοί απειλούν να αυξήσουν την δυσπιστία των  καταναλωτών απέναντι στις επιχειρήσεις. «Αυτό θα διχάσει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας ανάμεσα στους έχοντες και τους μη κατέχοντες».

Οι αυξανόμενες αμοιβές των στελεχών είναι συχνά αποτέλεσμα της ζήτησης στην αγορά, σημειώνει η Robin Ferracone, CEO της Farient Advisors, μιας εταιρείας που συμβουλεύει σε θέματα αμοιβών. Οι εταιρείες προσπαθούν «να αποτρέψουν τους CEOs να δεχθούν τα τηλεφωνήματα των επιτροπών αναζήτησης των ανταγωνιστών τους», εξηγεί.

Τα στοιχεία για τις αμοιβές των CEOs δημοσιεύονται μερικές ημέρες αφότου οι μέτοχοι της Tesla υπερψήφισαν το τεράστιο πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισ. δολαρίων του Elon Musk.

Παρότι υπάρχει συχνά το λεγόμενο «φαινόμενο μετάδοσης» («contagion effect»), όπου «ένα μεγάλο πακέτο μοιάζει να γεννά άλλα», το ύψος της αμοιβής του Musk δεν θα επαναληφθεί, εκτιμά η καθηγήτρια του University of Pennsylvania, Jill Fisch. Ο Musk αποτελεί «μία κατηγορία μόνος του», είπε και η περίπτωση της Tesla είναι μοναδική.

Η μέση αμοιβή ενός  CEO σε εταιρεία του S&P 500 ήταν το 2023 στα 15,7 εκατ. δολάρια, ενώ ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου ήταν 81.467 δολάρια τον χρόνο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Elon Musk: Κερδίζει τελικά την αμοιβή – μαμούθ των 56 δισ. δολαρίων;

Πώς διοικούν οι CEO κολοσσών: Δύο πίτσες και 10 ερωτήσεις

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ αποδοχών για τους CEOs – Ανοίγει η ψαλίδα με τους εργαζόμενους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News