Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 13:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O CEO ενός επιχειρηματικού κολοσσού τον οποίο δεν αναγνωρίζουν ούτε οι ίδιοι του οι υπάλληλοι

O CEO ενός επιχειρηματικού κολοσσού τον οποίο δεν αναγνωρίζουν ούτε οι ίδιοι του οι υπάλληλοι

Ο κινεζικός γίγαντας του fast fashion Shein ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όμως σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς για μια εταιρεία που θέλει να προσελκύσει ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο CEO της είναι άφαντος. Ο Xu Yangtian, γνωστός επίσης και ως Sky Xu (και προηγουμένως Chris Xu), δεν είναι ο τυπικός CEO. 

Ο 40χρονος αποφεύγει να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν μιλά σε συνέδρια και παρότι η ανάπτυξη της εταιρείας του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο TikTok, ο ίδιος δεν έχει παρουσία στα social media. 

Ακόμα και οι ίδιοι οι υπάλληλοί του δεν τον αναγνωρίζουν όταν τον συναντούν στα γραφεία της Shein, σύμφωνα με την South China Morning Post. 

Η Frances Townsend, που είναι ανώτερη σύμβουλος της Shein, αποκάλυψε στη Wall Street Journal πως όταν βρισκόταν στα γραφεία της εταιρείας στην Γκουανγκτζού, πέρυσι, κανείς δεν χαιρετούσε τον CEO όταν τύχαινε να μπει μαζί του στο ασανσέρ. Όταν εκείνη το ανέφερε στον Xu, της απάντησε απλά «δεν συνηθίζεται στην κουλτούρα μας».  

Όπως σημειώνει το Business Insider, στο διαδίκτυο αλλά και εσωτερικά μέσα στην Shein δεν κυκλοφορούν επισήμως φωτογραφίες του Xu. Στο προφίλ του στην ιστοσελίδα της εταιρείας κανείς βλέπει μια φωτογραφία ενός τοπίου, μαζί με την φράση «εάν έχεις όνειρα, είσαι εκπληκτικός». 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ιδρυτής της Shein είναι ο 86ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 21,5 δισ. δολαρίων. Βέβαια, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο κατέληξε στο ποσό αυτό από τα λιγοστά οικονομικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα δημοσίως για την Shein. Η ίδια η εταιρεία αμφισβήτησε το νούμερο, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Η Shein αναμένεται να μπει στο χρηματιστήριο φέτος, αλλά πιο συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το ύψος του IPO, δεν είναι ακόμα γνωστά. Η Wall Street Journal έγραψε στα τέλη Μαΐου ότι η εταιρεία μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφότου συνάντησε εμπόδια στις ΗΠΑ. 

Όταν και εάν η Shein μπει τελικά στο χρηματιστήριο, ο Xu θα πρέπει να βγει στη δημοσιότητα. Ως CEO μιας εισηγμένης εταιρείας θα πρέπει να μιλά με αναλυτές και επενδυτές (στο Λονδίνο, τα τριμηνιαία conference calls για τα αποτελέσματα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά οι περισσότερες εταιρείες τα συνηθίζουν). 

Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση του Xu υπογραμμίζει τις μεγάλες διαφορές στην επιχειρηματική κουλτούρα της Κίνας σε σχέση με τη Δύση. Στις ΗΠΑ, οι ιδρυτές που μετατρέπουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις αξίας δισεκατομμυρίων θαυμάζονται. Αλλά οι Κινέζοι CEOs προσέχουν να μην τραβούν πολύ την προσοχή πάνω τους, υπό τον φόβο ότι θα προκαλέσουν την οργή των αρχών. Ο ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, απείχε από τη δημοσιότητα για χρόνια αφότου επέκρινε δημοσίως την κυβέρνηση, ενώ και άλλοι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι «εξαφανίστηκαν» με παρόμοιο τρόπο. 

Μέχρι στιγμής, το δημόσιο πρόσωπο της Shein είναι ο εκτελεστικός της πρόεδρος, Donald Tang. Ο γεννημένος στη Σαγκάη μάνατζερ, που έγινε Αμερικανός πολίτης ως ενήλικας, είχε μία καριέρα στην Bear Stearns και ξεκίνησε να δουλεύει για την Shein το 2021.

Σε μία πρόσφατη ομιλία του, ο Tang έδειξε τις λεπτές ισορροπίες τις οποίες καλούνται να διατηρήσουν οι Κινέζοι μάνατζερ και γιατί ο Xu μάλλον προτιμά να μένει μακριά από τη δημοσιότητα. Μιλώντας στο Milken Institute, ο Tang είπε ότι οι ρίζες της Shein είναι κινεζικές, τα κεντρικά της γραφεία την κάνουν σιγκαπουριανή αλλά το ήθος της είναι αμερικανικό. 

Η προσπάθειά του να ικανοποιήσει τις αρχές και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού Ωκεανού έχουν τραβήξει την προσοχή του Πεκίνου. Η εταιρεία περιμένει ακόμα το πράσινο φως των αρχών για την αίτησή της να μπει σε χρηματιστήριο εκτός της Κίνας. «Εγείρει ερωτήματα πίστης στην Κίνα, τα οποία κάποιοι στο Πεκίνο βρίσκουν άβολα», είπε πρόσωπο που έχει γνώση του θέματος του IPO στους Financial Times. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο μυστηριώδης Κινέζος που ίδρυσε τον κολοσσό Shein

Shein: Ετοιμη για IPO – «φιλί ζωής» για το Λονδίνο

Χαλινάρια Κομισιόν στο Temu – Έχει 45 εκατ. μηνιαίους χρήστες στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News