Business & Finance Τρίτη 18/06/2024, 07:44
MERCER

Και οι expats νιώθουν την ακρίβεια: Οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο και η θέση της Αθήνας

Και οι expats νιώθουν την ακρίβεια: Οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο και η θέση της Αθήνας

Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη είναι οι ακριβότερες πόλεις για τους εκπατρισμένους το 2024, ξεπερνώντας για δεύτερη χρονιά τους ελβετικούς προορισμούς που βρίσκονταν ανέκαθεν ανάμεσα στις περιοχές με πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Mercer για το κόστος ζωής σε 226 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ζυρίχη, η Γενεύη, η Βασιλεία και η Βέρνη ακολουθούν τις δύο ασιατικές πόλεις, ιδίως λόγω των υψηλών ενοικίων. Η Νέα Υόρκη έπεσε κατά μία θέση στην 7η και έπειτα βρέθηκε το Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε εννέα θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, σκαρφαλώνοντας στην κορυφαία δεκάδα.

Η άνοδος του κόστους στέγασης και οι μεταβαλλόμενες τάσεις του πληθωρισμού ασκούν πίεση στα πακέτα αποδοχών όσων έχουν μετακομίσει σε άλλη χώρα για δουλειά. Σύμφωνα με την έκθεση, παράγοντες όπως οι ακριβές εγχώριες αγορές σπιτιού, τα υψηλά κόστη μεταφοράς και η ανεβασμένη αξία των προϊόντων και υπηρεσιών συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση των συνθηκών φέτος.

«Οι προκλήσεις στο κόστος διαβίωσης είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις πολυεθνικές και τους εργαζομένους τους», σχολίασε σχετικά η Yvonne Traber, παγκόσμια επικεφαλής κινητικότητας στην Mercer.

«Τα υψηλά κόστη διαβίωσης μπορεί να τους υποχρεώσουν να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους, να μειώσουν τις δαπάνες σε δευτερεύουσες ανάγκες ή ακόμα και να τους δυσκολέψουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», δήλωσε η Traber. «Για να αντισταθμίσουν αυτές τις δυσκολίες, οι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν πακέτα αποδοχών, τα οποία περιλαμβάνουν επιδόματα για το σπίτι ή οικονομικές ενισχύσεις ή άλλου είδους υπηρεσίες στήριξης», συμπλήρωσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι η κατάταξη διαμορφώθηκε βάσει του κόστους 200 αγαθών σε κάθε τοποθεσία, όπως στέγη και μεταφορές, τρόφιμα, ρούχα, βασικά προϊόντα και ψυχαγωγία. Για να υπάρξει συνοχή, τέθηκε ως συγκριτική βάση η Νέα Υόρκη, ενώ οι κινήσεις των νομισμάτων μετρήθηκαν έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη λίστα της Mercer, οι δέκα ακριβότερες πόλεις για τους expats:

  1. Χονγκ Κονγκ
  2. Σιγκαπούρη
  3. Ζυρίχη
  4. Γενεύη
  5. Βασιλεία
  6. Βέρνη
  7. Νέα Υόρκη
  8. Λονδίνο
  9. Νασάου
  10. Λος Άντζελες

Σημειώνεται πως ψηλά φιγουράρουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Κοπεγχάγη (11η θέση), η Βιέννη (24η), το Παρίσι (29η) και το Άμστερνταμ (30η).

Η θέση της Αθήνας

Η Αθήνα βρέθηκε στη 104η θέση από τις 226 στη λίστα με τις ακριβότερες πόλεις για τους expats, υποχωρώντας κατά επτά θέσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη μελέτη του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα Τίρανα της Αλβανίας εκτινάχθηκαν κατά 50 θέσεις, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ελαφρώς ακριβότερα από την Αθήνα (θέση 103 στη λίστα).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Αλβανία είναι ανάμεσα στις πόλεις που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης τον τελευταίο χρόνο, μαζί με την Άκκρα στην Γκάνα (ανέβηκε 80 θέσεις), την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία (56 θέσεις), την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία (55 θέσεις) και το Κάιρο στην Αίγυπτο (49 θέσεις).

Στα ίδια περίπου επίπεδα με την Αθήνα βρίσκονται φέτος η Τουλούζη της Γαλλίας (95η), το Ταλίν της Εσθονίας (96η), η Λισαβόνα της Πορτογαλίας (100η), το Βανκούβερ του Καναδά (101η), η Στοκχόλμη της Σουηδίας (102η), η Αδελαΐδα και το Περθ της Αυστραλίας (107η και 109η θέση).

Πάντως, η Αθήνα βάσει της ίδιας έκθεσης βρίσκεται μεν ανάμεσα στις πόλεις με υψηλό κόστος διαβίωσης για τους expats, αλλά προσφέρει και υψηλό επίπεδο ζωής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγορά σπιτιού: Οι δέκα πιο «απλησίαστες» πόλεις στον κόσμο

Σιγκαπούρη: Πώς οι εργατικές κατοικίες έφτασαν να πωλούνται 1 εκατ. δολάρια

Πολυτελή ακίνητα: Σε ποια πόλη θέλεις 1 εκατ. δολάρια για να αγοράσεις 16 τ.μ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News