Business & Finance Δευτέρα 17/06/2024, 13:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισορροπία στον τουρισμό: Αύξηση των τουριστικών χρεώσεων εξετάζει η Ισλανδία

Ισορροπία στον τουρισμό: Αύξηση των τουριστικών χρεώσεων εξετάζει η Ισλανδία

Η Ισλανδία θέλει μεν να προσελκύσει τουρίστες στις διάσημες θερμές πηγές της και τα τοπία των παγετώνων και των ηφαιστείων, αλλά όχι σε βάρος των κατοίκων της ή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η μικρή χώρα «της φωτιάς και του πάγου» δεν είναι η μοναδική που προσπαθεί να βάλει όρια στις τουριστικές ροές. Από το Άμστερνταμ μέχρι τη Βενετία, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν νέα μέτρα για να προλάβουν τον υπερτουρισμό, χωρίς όμως να καταπνίγουν τον κλάδο, ο οποίος αποτελεί τεράστια πηγή εθνικού εισοδήματος.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το φορολογικό σύστημα για τον τουριστικό κλάδο του μέλλοντος», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Bjarni Benediktsson. «Θα θέλαμε να κατευθυνθούμε προς ένα σύστημα όπου ο χρήστης πληρώνει… Θα θέλαμε να πάμε περισσότερο προς αύξηση της χρέωσης για τους “μαγνήτες”, όπως τους αποκαλούμε, σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε. «Έτσι, μπορούμε να ελέγξουμε την κίνηση. Συνεπώς, στην κορύφωση της ζήτησης, θα μπορούσαμε να έχουμε υψηλότερη φορολόγηση, που θα ελέγχαμε μέσω προσαρμογής της χρέωσης μέσα στην ημέρα ή ανά μήνα ή σε διάφορα κομμάτια του έτους. Ωστόσο, αυτό βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση», εξήγησε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επανέφερε στην αρχή του έτους τον λεγόμενο τουριστικό φόρο, ο οποίος είχε ανασταλεί στην πανδημία. Πρόκειται για μια χρέωση 600 ισλανδικών κορωνών, περίπου 4 ευρώ δηλαδή, για τα δωμάτια ξενοδοχείων, και άλλων χρεώσεων σε κάμπινγκ, κρουαζιερόπλοια και άλλου είδους καταλύματα. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα για βιώσιμα προγράμματα και να αντιμετωπιστεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού.

O Benediktsson χαρακτήρισε την επαναφορά του τουριστικού φόρου από την προκάτοχό του «σημαντική απόφαση» για τη χώρα. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει τώρα να πάει ένα βήμα παραπέρα, ώστε να βρει την κατάλληλη ισορροπία. 

«Έκρηξη» στα τουριστικά έσοδα

Ο τουριστικός κλάδος της Ισλανδίας επανήλθε δριμύτερος μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Η χώρα, με πληθυσμό περίπου 383.000 κατοίκων, αναμένει 2,3 εκατ. τουρίστες φέτος, σχεδόν 2,4 εκατ. το 2025 και έως 2,5 εκατ. το 2026.

Οι τουριστικές εισπράξεις, βέβαια έχουν εξελιχθεί σε σημαντική πηγή εσόδων για την ισλανδική οικονομία. Ειδικότερα, ο τουριστικός κλάδος συνεισέφερε 8,5% στο ΑΕΠ το 2023 από 7,5% το 2022 και πάνω από τον μέσο όρο του 8,2% την περίοδο 2016-2019.

Τώρα, η ισλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει έναν «χάρτη» με τα κριτήρια αξιολόγησης της βιωσιμότητας του τουρισμού. «Δημιουργήσαμε ένα σύστημα, μέσω του οποίου εξετάζουμε συγκεκριμένους δείκτες: Είναι η φύση ισορροπημένη σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία; Είναι η κοινωνία χαρούμενη με τις εξελίξεις; Σε τι βαθμό;» τόνισε ο Benediktsson.

«Εάν δούμε ότι ορισμένες τοποθεσίες επιβαρύνονται από τον αριθμό των επισκεπτών…οφείλουμε να λάβουμε δράση. Αυτά είναι τα πράγματα που προσπαθούμε να αναπτύξουμε και προσπαθούμε να ακολουθούμε τους δείκτες και να διασφαλίζουμε ότι η βιομηχανία αναπτύσσεται σε αρμονία με την κοινωνία και τη φύση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Φ. Καραβίας (Eurobank): Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στην Ελλάδα – Χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές

Συνήγορος του Πολίτη: «Καμπανάκι» για τον υπερτουρισμό – Αναγκαίο να ληφθούν μέτρα

Tourist go home: Πού και πώς οι τουρίστες έγιναν ανεπιθύμητοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News