Business & Finance Κυριακή 16/06/2024, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι έμαθε ο σημαντικότερος CEO του σήμερα από έναν κηπουρό

Τι έμαθε ο  σημαντικότερος CEO του σήμερα από έναν κηπουρό

O Jensen Huang είναι ίσως ο σημαντικότερος CEO της εποχής. Ο συνιδρυτής της Nvidia βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της λεγόμενης και «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα τσιπ που φτιάχνει η εταιρεία του θεωρούνται ο «χρυσός» της εποχής μας. Καθώς η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια, βάζοντάς την στο top3 των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, η προσωπική περιουσία του Huang έχει εκτοξευτεί, μαζί με το προφίλ του, αφού στους κόλπους της τεχνολογίας θεωρείται ένας πραγματικός ροκ σταρ. Ο ίδιος, πάντως, λέει ότι το σπουδαιότερο μάθημα που πήρε στην καριέρα του δεν προήλθε από κάποιον μέντορα ή έναν άλλο CEO της τεχνολογίας. Αλλά από έναν κηπουρό που συνάντησε σε ένα ταξίδι του.

«Παλιά δούλευα σε κάποιο από τα γραφεία μας στο εξωτερικό για έναν μήνα κάθε καλοκαίρι», είπε ο Huang σε μία πρόσφατη ομιλία του σε φοιτητές στο California Institute of Technology, σύμφωνα με το CNBC. «Όταν τα παιδιά μας ήταν έφηβοι, περάσαμε ένα καλοκαίρι στην Ιαπωνία. Ένα σαββατοκύριακο επισκεφθήκαμε το Κιότο και το Ασημένιο Περίπτερο».

Όσο βρισκόταν εκεί, ο Huang συνάντησε έναν άνδρα που δούλευε στον τεράστιο κήπο. Ήταν μια μέρα με αποπνικτική ζέστη και πολλή υγρασία. Όμως ο άνδρας  φρόντιζε επιμελώς τα φυτά παρά την ζέστη. Χρησιμοποιούσε μόνο ένα τσιμπιδάκι από μπαμπού για να καθαρίσει το φύλλωμα. Ο Huang απόρησε.

«Περπάτησα προς το μέρος του και του είπα ‘τι κάνεις;’», θυμάται ο Huang. «Μου είπε ‘βγάζω τα νεκρά φύλλα. Φροντίζω τον κήπο μου’. Και εγώ είπα ‘αλλά ο κήπος σου είναι τόσο μεγάλος’. Τότε αυτός απάντησε ‘φροντίζω τον κήπο μου εδώ και 25 χρόνια. Έχω άπλετο χρόνο’». 

Η συνομιλία τους ήταν σύντομη, αλλά τα λόγια του κηπουρού έγιναν ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στη ζωή του, αποκάλυψε ο Huang. «Πραγματικά μου έμαθε κάτι. Αυτός ο κηπουρός αφιέρωσε τον εαυτό του στην τέχνη του και στο να κάνει το έργο της ζωής του. Και όταν το κάνεις αυτό, έχεις άπλετο χρόνο». 

Δίνοντας σωστές προτεραιότητες στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τον χρόνο του, ο Huang λέει ότι έχει τη δυνατότητα να εστιάσει σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εκείνον: Στο να βοηθά τους υπαλλήλους του να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν.

«Περνάω κάθε πρωί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», λέει. «Ξεκινάω κάθε πρωί κάνοντας πρώτα τη δουλειά μου με την υψηλότερη προτεραιότητα. Πριν καν φτάσω στη δουλειά, η μέρα μου είναι ήδη επιτυχημένη. Έχω ήδη ολοκληρώσει το πιο σημαντικό μου έργο και μπορώ να αφιερώσω την ημέρα μου στο να βοηθάω άλλους. Όταν οι άνθρωποι ζητούν συγγνώμη που με διακόπτουν, λέω πάντα: ‘Έχω πολύ χρόνο’. Και έχω».

Ο Rainer Strack, partner της Boston Consulting Group, συμφωνεί ότι οι άνθρωποι συχνά δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυστυχία, άγχος και εξάντληση, λέει.

Η συμβουλή του είναι να γράφει κανείς τις καθημερινές του δραστηριότητες και να τις βαθμολογεί σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10, με βάση τη σημασία και την ικανοποίηση που του προσφέρουν. Στη συνέχεια, να σκέφτεται πόσο χρόνο από την εβδομάδα του ξοδεύει πραγματικά σε κάθε δραστηριότητα.

Εάν διαπιστώσει ότι παραμελεί τα πάθη του, τότε πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές στη ρουτίνα του.

«Ελπίζω να βρείτε μια τέχνη που να θέλετε να αφιερώσετε τη ζωή σας στην τελειοποίησή της», λέει  o Huang: «Δώστε προτεραιότητα στη ζωή σας. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που συμβαίνουν, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνετε, αλλά δώστε προτεραιότητα στη ζωή σας. Θα έχετε  χρόνο».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής είπε σε φοιτητές «ελπίζω να υποφέρετε»

Μία απλή ιδέα: Πώς ένας 26χρονος μετέτρεψε 15.000 δολάρια σε 1 εκατ. δολάρια

Warren Buffett: Αυτή η απλή δεξιότητα κάνει τη διαφορά εάν θέλετε να επιτύχετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News