Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 13:39
EUROSTAT

ΕΕ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας – Εκρηκτικό κοκτέιλ με την ανεργία

ΕΕ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας – Εκρηκτικό κοκτέιλ με την ανεργία

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις εργασίας εμφάνισε το α΄τρίμηνο η Ελλάδα, παρότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το ίδιο διάστημα ανήλθε στο 12,1%, με αύξηση των ανέργων κατά 4,3% από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου φέτος, η Ελλάδα εμφάνισε το έβδομο υψηλότερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. με 3,1%. Το μερίδιο αυτό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του μπλοκ (2,6%) και της Ευρωζώνης (2,9%). 

Στις πρώτες θέσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας το α’ τρίμηνο βρίσκονται η Αυστρία (4,5%), το Βέλγιο και η Ολλανδία (αμφότερες 4,4%) και η Γερμανία, δηλαδή χώρες με πολύ χαμηλότερη ανεργία από την Ελλάδα.

Απεναντίας, το μικρότερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας εμφανίζουν η Ρουμανία (0,7%), η Βουλγαρία (0,8%), η Πολωνία και η Ισπανία (αμφότερες 0,9%), εκ των οποίων μόνο η τελευταία «ανταγωνίζεται» σε ποσοστό ανεργίας με τη χώρα.

ΕΕ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας – Εκρηκτικό κοκτέιλ με την ανεργία-1

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. με +1.6 ποσοστιαίες μονάδες στις κενές θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν χθες, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στη χώρα εμφάνισε εκρηκτική άνοδο 115,6% σε ετησιοποιημένη βάση. Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 70.826, έναντι 32.850 πέρυσι.

Στην Ε.Ε., μετά την Ελλάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στο συγκεκριμένο διάστημα παρατηρήθηκε στη Μάλτα (0,6%). Απεναντίας, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία και τη Σουηδία (κατά 0,8% και στις δύο), το Λουξεμβούργο και την Αυστρία (-0,7%) και την Τσεχία και τη Γερμανία (-0,6%).

Συνολικά στην Ευρωζώνη, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε στο 2,9%, αντίστοιχα με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και έχοντας υποχωρήσει από το 3,2% πέρυσι. Στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 2,6%, αμετάβλητο από το τέλος του 2023 και εμφανίζοντας πτώση από το 2,9% την ίδια περίοδο πέρυσι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Υπερδιπλασιάστηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το α’ τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,1% το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News