Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 10:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδία: Τσίμπησε ο δομικός πληθωρισμός λόγω… Taylor Swift

Σουηδία: Τσίμπησε ο δομικός πληθωρισμός λόγω… Taylor Swift

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψε ο δομικός πληθωρισμός τον Μάιο στη Σουηδία για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δυσχεραίνοντας το έργο της Riksbank που έχει αρχίσει ήδη να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τις συνέπειες των μεταβολών στα επιτόκια, αυξήθηκε 3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Σουηδίας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηηση 2,6% και η κεντρική τράπεζα είχε κάνει πρόβλεψη για 2,9%.

Ένα μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των καταλυμάτων, καθώς οι θαυμαστές της Taylor Swift κατέκλυσαν την πρωτεύουσα της χώρας για να παρακολουθήσουν τις τρεις συναυλίες που έδωσαν εκεί, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι τιμές των ειδών ένδυσης, των τροφίμων και των ταξιδιών. Οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 11% από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Μάιο του 2019 και μεγαλύτερη από τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν δύο συναυλίες της Beyoncé στην πρωτεύουσα προσέλκυσαν περίπου 100.000 θεατές. 

Σημειωτέον ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών είχε ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας στην έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η Riksbank μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 3,75% από 4% τον Μάιο και δήλωσε ότι αναμένει να μειώσει το κόστος δανεισμού άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους. 

Οι κινήσεις χαλάρωσης αναμένεται να δώσουν το απαραίτητο καύσιμο στην υποτονική σουηδική οικονομία, η οποία θεωρείται ευρέως ως πιο ευαίσθητη στις μεταβολές των επιτοκίων από ό,τι άλλες, καθώς τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών έχουν κυμαινόμενα επιτόκια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τα «Swiftonomics» και πώς η Taylor Swift αλλάζει τη μουσική βιομηχανία

Είναι σαν την Taylor Swift της τεχνολογίας: Ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής έγινε ίνδαλμα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News