Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αύξηση – έκπληξη των νέων αιτήσεων ανεργίας

ΗΠΑ: Αύξηση – έκπληξη των νέων αιτήσεων ανεργίας

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, με αιχμή τη μεγάλη αύξηση στην Καλιφόρνια.

Οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 13.000 σε 242.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 225.000.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4% τον περασμένο μήνα – φθάνοντας σε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και αντανακλώντας κυρίως ανθρώπους που επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό και δεν βρίσκουν δουλειά. Οι απολύσεις, ωστόσο, παρέμειναν συγκρατημένες.
Οι νέες αιτήσεις πριν από την προσαρμογή για εποχικές επιδράσεις αυξήθηκαν κατά 38.530 σε 234.707 την περασμένη εβδομάδα.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος βοηθά στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων, αυξήθηκε στις 227.000, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε την Τετάρτη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, αλλά σταδιακά χαλαρώνει με την προσφορά και τη ζήτηση να έρχονται σε καλύτερη ισορροπία.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, ένας πιο γενικός δείκτης για τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν σε 1,82 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιουνίου, η οποία περιελάμβανε την Ημέρα Μνήμης. Τα εβδομαδιαία στοιχεία μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις γύρω από τις αργίες.

Στα 20 χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας Covid-19, οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ήταν κατά μέσο όρο περίπου 345.000 και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις περίπου 2,9 εκατομμύρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News