Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 15:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απρόσμενη πτώση των τιμών παραγωγού

ΗΠΑ: Απρόσμενη πτώση των τιμών παραγωγού

Οι τιμές χονδρικής των ΗΠΑ υποχώρησαν τον Μάιο αντί να αυξηθούν όπως αναμενόταν, σε μια ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού, μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης 0,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,1%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,2% τον Μάιο, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές και όσο είχε αυξηθεί και τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,5%. 

Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών, ο δομικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3%, κάτω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 2,4%.

Είχαν προηγηθεί χθες τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,4%.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε ετήσια βάση, έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,5%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός φρέναρε στο 3,3% τον Μάιο

ΗΠΑ: Εκρηξη νέων θέσεων εργασίας με άνοδο της ανεργίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News