Business & Finance Πέμπτη 13/06/2024, 09:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ανεβαίνουν οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων μετά τους δασμούς της Κομισιόν

Γιατί ανεβαίνουν οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων μετά τους δασμούς της Κομισιόν

Με άνοδο αντιδρούν οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έπειτα από την ανακοίνωση της Κομισιόν για την επιβολή πρόσθετων δασμών έως και 38%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 1,23% στο άνοιγμα, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων.

Η BYD σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη, με άλμα 8%. Η Geely κερδίζει 4%, η Nio 1,75% και η Li Auto 2,67%. Πτώση άνω του 2% για την SAIC. 

Όπως εξηγεί το CNBC, οι ευρωπαϊκοί δασμοί ήταν πιο ήπιοι σε σχέση με εκείνους που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

H έρευνα της Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από άδικες κρατικές επιδοτήσεις και αποτελούν «απειλή οικονομικής ζημιάς» για τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ειδικότερα, οι δασμοί έχουν ως εξής:

BYD: 17,4%

Geely: 20%

SAIC: 38,1%

Άλλοι κατασκευαστές που συνεργάστηκαν με την έρευνα χωρίς να ερευνηθούν μεμονωμένα: 21%

Άλλοι κατασκευαστές που δεν συνεργάστηκαν: 38,1%.

Οι δασμοί θα εφαρμοστούν από τις αρχές Ιουλίου, εφόσον η Κίνα δεν προφέρει πειστικές λύσεις για τις άδικες εμπορικές πρακτικές της, αναφέρει η Κομισιόν.  

Οι δασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στο 10% που ίσχυε ήδη και είναι υψηλότεροι από τις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που δείχνει ότι τα ευρήματα της έρευνας της Κομισιόν ήταν αρκετά άσχημα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Έως και 38,1% οι δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Δασμοί στα κινεζικά αυτοκίνητα: Πόσο επηρεάζονται οι εγχώριοι εισαγωγείς από τα μέτρα της Κομισιόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News