Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός φρέναρε στο 3,3% τον Μάιο

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός φρέναρε στο 3,3% τον Μάιο

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δείχνουν τα στοιχεία του Μαίου, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι πλησιάζει η ώρα της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής του Υπουργείου Εργασίας, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,4%.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε ετήσια βάση, έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,5%.

Τα στοιχεία αυτά εκλαμβάνονται ως οι πρώτες ενδείξεις σαφούς πτώσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι θα πρέπει να δουν αρκετούς μήνες υποχώρησης των πιέσεων στις τιμές προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ιδίως αφού η τελευταία έκθεση για την απασχόληση αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με το πόσο περιοριστική είναι στην πραγματικότητα η πορεί της νομισματικής πολιτικής.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δομικό δείκτη ως πιο ενδεικτικό του υποκείμενου πληθωρισμού από τον συνολικό ΔΚΤ. Η εν λόγω μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα – καταγράφοντας την πιο ήπια αύξηση των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, λόγω της φθηνότερης βενζίνης.

Η έκθεση καταφθάνει λίγες ώρες πριν η Fed ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της στην Ουάσινγκτον, όπου οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών για έβδομη συνεχόμενη φορά. Οι αξιωματούχοι μπορούν ακόμη να προσαρμόσουν τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις τους ανάλογα με το τι δείχνουν τα στοιχεία του πληθωρισμού, κάτι που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει συμβεί και στο παρελθόν όταν σημαντικά στοιχεία δημοσιεύονται στα μέσα της συνεδρίασης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκρηξη νέων θέσεων εργασίας με άνοδο της ανεργίας

ΗΠΑ: Χαλαρώνει η αγορά εργασίας – Κάτω των προβλέψεων οι νέες προσλήψεις

ΗΠΑ: Επιβράδυνση πληθωρισμού – Εντός των προβλέψεων ο PCE

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News