Business & Finance Παρασκευή 14/06/2024, 07:27
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΡΚΙΣΣΟΙ

Stress bragging: Αν καυχιέστε για το πόσο αγχωμένοι είστε, πρέπει να το κόψετε

Stress bragging: Αν καυχιέστε για το πόσο αγχωμένοι είστε, πρέπει να το κόψετε

Καυχιέστε για το άγχος στην εργασία σας; Κάνει κακό. Το να υπερθεματίζει κανείς διαρκώς για το στρες που βιώνει, αλλά τα καταφέρνει, έχει συνέπειες στον ίδιο αλλά και τους συναδέλφους του.

Μπορεί να σας έχει γίνει συνήθεια και διαρκώς να μιλάτε για τον φόρτο εργασίας και το άγχος σας. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είστε αγχωμένοι. Αρνητικό είναι το να το υπογραμμίζετε συνεχώς, με κάθε ευκαιρία, δείχνοντας το πόσο καλά τα καταφέρνετε, επιδιώκοντας τον θαυμασμό των άλλων.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το να μιλάτε συνεχώς για το στρες από την υπερβολική δουλειά, μπορεί να σας κάνει λιγότερο συμπαθείς και να φαίνεστε ανεπαρκείς, ενώ υπονομεύει τους συναδέλφους σας.

Κατάκοπος αλλά περήφανος

Πολλές φορές στον εργασιακό χώρο μπορεί κάποιος να γκρινιάζει επειδή  βρίσκεται υπό πίεση αλλά ορισμένοι το κάνουν επί τούτου.

Γιατί να το κάνει κανείς αυτό; Μα για να φανεί ικανός και αποτελεσματικός και να αποδείξει ότι είναι ομαδικός παίκτης, ο οποίος είναι πρόθυμος να κάνει το κάτι παραπάνω.

Αποτελέσματα μπούμερανγκ

Αντί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα όμως, ο «γκρινιάρης» καυχησιάρης του γραφείου κινδυνεύει να γίνει δέκτης αρνητικών σχολιασμών. Υπάρχουν και έρευνες που το αποδεικνύουν. Νέα μελέτη έβαλε 360 συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν έναν φανταστικό συνάδελφο που επιδίδεται σε καυχησιολογία για το άγχος.

Τι διαπίστωσαν; Ότι η πρακτική αυτή μπορεί να έχει σημαντικά αρνητικές συνέπειες στον εργασιακό χώρο για τους ίδιους αλλά και για τους συναδέλφους τους.

Τι είδους συνέπειες; Οι συνάδελφοι τείνουν να βλέπουν αυτόν τον εργαζόμενο ως λιγότερο συμπαθητικό και λιγότερο ικανό. Είναι επίσης πιθανό να μην τον βοηθήσουν σε στιγμές ανάγκης. Κι αυτό, επειδή αυτός που κομπάζει για το εργασιακό του άγχος δεν σταματάει να το συζητάει. 

Η επικεφαλής της μελέτης Jessica Rodell εξηγεί ότι δεν αποτελεί πρόβλημα το να είναι κανείς αγχωμένος επειδή, σε περιπτώσεις, το άτομο αυτό φαίνεται πιο ικανό. 

Επισημαίνει μάλιστα ότι παίζει ρόλο ο τρόπος που εξωτερικεύει κανείς το άγχος του προς τους συναδέλφους. «Αν αισθάνεστε πραγματικά αγχωμένοι, δεν πειράζει να βρείτε το κατάλληλο πρόσωπο εμπιστοσύνης για να το μοιραστείτε και να το συζητήσετε», λέει η Rodell. «Αλλά να έχετε κατά νου ότι δεν είναι ένα παράσημο τιμής για να καυχηθείτε γι’ αυτό», τονίζει.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι όσων «διαφημίζουν» το άγχος τους, συχνά αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους για τους ίδιους.

Πρόκειται για έναν τύπο σπειροειδούς μεταδοτικού φαινομένου από το ένα άτομο στο άλλο. Είναι σαν να μεταφέρεται στον διπλανό τους και να καταλήγουν όλοι εξουθενωμένοι, πέφτοντας σαν ντόμινο.

Οι ψυχολόγοι συνιστούν στους αγχωμένους να πάρουν βαθιά αναπνοή και να συγκεντρώσουν το άγχος τους σε μια μεγάλη μπάλα που θα κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, προτείνεται να πείτε «ταπεινά σας λέω ότι έχω φρικάρει» και όχι «τίποτα σπουδαίο, απλά κλαίω στο μπάνιο. Εσύ τι κάνεις; Έχεις σχέδια για το Σαββατοκύριακο;».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Η Νο1 πρακτική για ευτυχισμένο εργασιακό περιβάλλον

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος από τα social media

«Είμαι πτώμα»: Ζούμε την εποχή της Μεγάλης Εξάντλησης – Πού οφείλεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News