Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Έως και 38,1% οι δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κομισιόν: Έως και 38,1% οι δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Δασμούς έως και 38,1% επιβάλλει η Κομισιόν στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, καθώς η έρευνά της διαπίστωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από άδικες κρατικές επιδοτήσεις και αποτελούν «απειλή οικονομικής ζημιάς» για τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ε.Ε. επιβάλλει δασμούς 38,1% σε όλες τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων που δεν συνεργάστηκαν με την έρευνά της και 21% σε όσες συνεργάστηκαν.

Ειδικότερα, οι δασμοί έχουν ως εξής:

BYD: 17,4%

Geely: 20%

SAIC: 38,1%

Άλλοι κατασκευαστές που συνεργάστηκαν με την έρευνα χωρίς να ερευνηθούν μεμονωμένα: 21%

Άλλοι κατασκευαστές που δεν συνεργάστηκαν: 38,1%.

Οι δασμοί θα εφαρμοστούν από τις αρχές Ιουλίου, εφόσον η Κίνα δεν προφέρει πειστικές λύσεις για τις άδικες εμπορικές πρακτικές της, αναφέρει η Κομισιόν.  

Οι δασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στο 10% που ίσχυε ήδη και είναι υψηλότεροι από τις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που δείχνει ότι τα ευρήματα της έρευνας της Κομισιόν ήταν αρκετά άσχημα.

Η Κίνα έχει ήδη δώσει σήμα ότι σχεδιάζει αντίποινα, απειλώντας με μέτρα που θα αφορούν τομείς όπως η γεωργία, η αεροναυπηγική και τα αυτοκίνητα μεγάλων κινητήρων. Το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του έρευνα για κάποιους τύπους ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα. 

«Η έρευνα κατά των επιδοτήσεων είναι κλασικός προστατευτισμός. Η Κίνα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», είπε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Στο 25% οι πρόσθετοι δασμοί της Κομισιόν στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Ηλεκτρικά οχήματα: Η ΕΕ ετοιμάζεται για δασμούς στην Κίνα – Η Γερμανία αντιδρά

Κομισιόν: Εν αναμονή ανακοινώσεων για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News