Business & Finance Τετάρτη 12/06/2024, 12:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστρία: Προς αποχώρηση ο Holzmann – Ποιος θα αντικαταστήσει το «γεράκι» της ΕΚΤ

Αυστρία: Προς αποχώρηση ο Holzmann – Ποιος θα αντικαταστήσει το «γεράκι» της ΕΚΤ

Η Αυστρία προσανατολίζεται να ορίσει τον υπουργό Οικονομικών Martin Kocher ως νέο κεντρικό τραπεζίτη τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι κινήσεις για να γίνει ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί προκειμένου να γίνει ο διορισμός πριν τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να αναλάβει στον Σεπτέμβριο, οπότε και λήγει η θητεία του νυν επικεφαλής Robert Holzmann.

Ο 50χρονος Kocher, καθηγητής πανεπιστημίου με ειδίκευση στα συμπεριφορικά οικονομικά, θα διαδεχθεί έναν άλλο καθηγητή, ο οποίος είναι από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά το κοινό υπόβαθρο της κυβερνητικής θητείας, η καριέρα του Kocher έχει βασιστεί κυρίως στον ακαδημαϊκό χώρο. Ηγήθηκε του ερευνητικού ινστιτούτου IHS της Αυστρίας πριν αναλάβει καθήκοντα το 2021. 

Παράλληλα, θα αποτελέσει άλλον έναν πρώην πολιτικό που εντάσσεται στην ομάδα χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης υπό την ηγεσία της πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde.

Ο υπουργός Οικονομίας και Εργασίας σπανίως σχολιάζει την πολιτική της ΕΚΤ και κάποιες φορές έχει απλά αρκεστεί να την επαινέσει για τη συμβολή της στην συγκράτηση του πληθωρισμού. Σε ένα podcast του Ιανουαρίου, δήλωσε ότι ο καλός συνδυασμός μέτρων νομισματικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής θα επιτρέψει πιθανότατα στην επιτάχυνση της τελευταίας φάσης αποκλιμάκωσης του «επώδυνου» πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News