Business & Finance Τρίτη 11/06/2024, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Θα περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε τσιπ για ΑΙ

ΗΠΑ: Θα περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε τσιπ για ΑΙ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία τσιπ που χρησιμοποιείται για τεχνητή νοημοσύνη, στοχεύοντας ένα νέο υλικό που μόλις τώρα αναμένεται να παρουσιαστεί στην αγορά, ανέφεραν πηγές. 

Τα μέτρα που συζητούνται θα περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική τσιπ αιχμής γνωστή ως gate all-around ή GAA, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Η GAA υπόσχεται να κάνει τους ημιαγωγούς πιο ισχυρούς και αυτή τη στιγμή εισάγεται από κατασκευαστές τσιπ.

Δεν είναι σαφές πότε οι αξιωματούχοι θα λάβουν την τελική απόφαση, σύμφωνα με τις πηγές. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να καταστήσουν δυσκολότερο για την Κίνα να συγκεντρώσει τα εξελιγμένα υπολογιστικά συστήματα που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και να αποκλείσουν την εκκολαπτόμενη τεχνολογία προτού διατεθεί στο εμπόριο.

Εταιρείες όπως Nvidia, Intel και Advanced Micro Devices  – μαζί με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και Samsung Electronics – επιθυμούν να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή ημιαγωγών με το σχέδιο GAA το επόμενο έτος.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει πολυάριθμους περιορισμούς στην πώληση προηγμένων ημιαγωγών και εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα. Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν αυτά τα μέτρα για να κρατήσουν την πιο προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μακριά από τα χέρια του Πεκίνου, λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα στον στρατό της Κίνας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News